„Gun pensioenfonds tijd”
De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) wil graag dat pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad langer de tijd krijgen om er weer bovenop te komen. De koepel wil dat De Nederlandsche Bank (DNB) de in problemen geraakte fondsen meer tijd geeft om te herstellen.
Een woordvoerder van de VB bevestigde zaterdag een bericht van soortgelijke strekking in Het Financieele Dagblad.Nu moeten pensioenfondsen met een dekkingsgraad onder de 105 procent bij DNB voor 1 april 2009 een herstelplan indienen waarin zij voorstellen doen over hoe ze denken zich binnen drie jaar te herstellen. De VB ziet graag dat DNB maatwerk gaat leveren en per fonds kijkt hoe lang de herstelperiode kan duren.„Dit is in het belang van alle deelnemers”, aldus de zegsman. „Als een fonds langer tijd krijgt om te herstellen, hoeven maatregelen als verhogen van premie of verlagen van uitkeringen niet te worden genomen.”
De Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) noemt het te vroeg om tot deze oproep te komen. Eerst moet er een duidelijk beeld komen van hoe de fondsen ervoor staan. „Het is denkbaar dat DNB maatwerk levert of de regels verandert, maar eerst moeten we weten wat de stand van zaken is”, aldus directeur Frans Prins.
Veel pensioenfondsen zijn in de problemen gekomen door de sterk dalende beurzen. Pensioenfondsen beleggen geld en zagen de afgelopen maanden de waarde van hun beleggingen fors dalen door de kredietcrisis. De dekkingsgraad, die aantoont in welke mate pensioenfondsen aan hun toekomstige verplichtingen kunnen voldoen, is hierdoor fors afgenomen.
De helft van de tien grootste bij VB aangesloten pensioenfondsen had eind november een dekkingsgraad tussen de 85 en de 95 procent. Hoeveel fondsen voor 1 april een herstelplan moeten indienen, kon de woordvoerder niet zeggen. Ook OPF, waar ondernemingen als AkzoNobel en Shell hun pensioen hebben aangesloten, heeft geen zicht op het aantal pensioenfondsen dat in de problemen zit.
Vrijdag maakten het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en Zorg en Welzijn, de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, bekend de pensioenen voor volgend jaar niet te indexeren. Daarmee verliezen gepensioneerden koopkracht omdat de hoogte van de uitkeringen niet meeloopt met de inflatie.Concreet betekent het niet indexeren volgens Zorg en Welzijn dat de pensioenuitkeringen en de opbouw daarvan niet meegroeien met de gemiddelde loonstijging van 3,67 procent in de zorgsector.
Volgens het ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en het grootste pensioenfonds van Nederland is de financiële wereld de afgelopen maanden in een achtbaan terechtgekomen.
Het pensioenfonds van verzekeraar Delta Lloyd meldde vorige week de pensioenen juist wel volledig te indexeren, ondanks dat het bedrijf stelt dat zijn pensioenfonds een moeilijk beleggingsjaar achter de rug heeft.
De VB zei begin deze maand te verwachten dat de meeste pen-sioenfondsen niet zullen indexeren.Behalve dat pensioenfondsen kunnen afzien van indexatie, kunnen zij ook de pensioen-premies verhogen. Pensioenfonds PME voor mensen werkzaam in de metaal en de elektro besloot eerder deze maand hiertoe over te gaan.
„Langere periode van herstel in het belang van alle deelnemers.”