Rotterdam gaat door met fouilleeracties
Burgemeester I. Opstelten van Rotterdam heeft de Rotterdamse Tarwewijk in ieder geval tot 1 maart volgend jaar bestempeld tot veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat er drie maanden langer preventief fouilleeracties in het gebied rond de beruchte Millinxbuurt kunnen worden gehouden.
De Tarwewijk was het tweede gebied in Rotterdam dat werd aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Het eerste was rond de Nieuwe Binnenweg op de noordelijke Maasoever. Die aanwijzing verlengde Opstelten niet.
Voor het gebied rond de Millinxbuurt doet hij dat nu wel, omdat uit informatie van de korpschef van politie is gebleken dat de maatregelen tot nu toe onvoldoende effect hebben gesorteerd, zo staat in gemeentelijke stukken. Tot nu toe werden in het gebied negen vuurwapens en tientallen messen en andere wapens in beslag genomen.
Opstelten en de politie verwachten het wapenbezit in het gebied over drie maanden naar een aanvaardbaar niveau te hebben teruggedrongen, zo blijkt uit het voorstel aan de gemeenteraad. Volgens een woordvoerder van de politie worden de acties gewaardeerd door de mensen in het gebied, omdat die toch de indruk hebben dat de veiligheid toeneemt. „En ieder wapen dat je van straat haalt, is er weer één minder.”
Rotterdam gaf de aftrap voor het preventief fouilleren. In 1999 hielden politie, justitie en gemeente de eerste actie in de Millinxbuurt, waarbij iedereen op straat werd onderzocht. De rechter floot de gemeente terug, maar door de actie werd de Gemeentewet gewijzigd, waarna het vanaf 1 september van dit jaar ook wettelijk mogelijk werd.
Rotterdam begon meteen met het gebied rond de Nieuwe Binnenweg. Inmiddels zijn diverse andere gemeenten ook begonnen. Of en wanneer Rotterdam ook andere gebieden gaat aanwijzen, is nog niet bekend.
In Amsterdam heeft preventief fouilleren door de politie in de binnenstad en in Zuidoost het afgelopen weekeinde vooral messen opgeleverd. De politie controleerde vrijdagavond in beide gebieden, zaterdagavond alleen in Zuidoost. Het was de eerste keer dat de Amsterdamse politie van deze maatregel gebruikmaakte.
In totaal leverde de actie 44 messen op. De politie vond ook nog een aantal andere ’wapens’, waaronder zeven schroevendraaiers, een ploertendoder en een namaakvuurwapen. Ook zijn er drugs in beslag genomen. Een gecontroleerde auto bleek helemaal vol te zitten met vuurwerk. In totaal werden ruim 1600 mensen gecontroleerd, van wie er 27 zijn aangehouden.
De gemeenteraad van Amsterdam stemde twee weken geleden in met de maatregel om preventief te gaan fouilleren. Hierdoor kan de politie in het centrum van Amsterdam en in delen van Amsterdam-Zuidoost mensen tegen wie geen gerichte verdenking bestaat, op wapens controleren. De maatregel ging vorige week in. De burgemeester en de hoofdofficier van justitie bepalen waar en wanneer de acties worden gehouden. In de aangewezen gebieden vinden de meeste incidenten met wapens plaats.
Het publiek reageerde volgens de politiewoordvoerster rustig op de acties. Er bestond begrip voor het optreden van de politie. Die deelde folders uit waarin de acties werden uitgelegd. Burgemeester J. Cohen van Amsterdam wilde vrijdagavond nog niet inhoudelijk reageren. Daarvoor was het nog te vroeg, vond hij. Begin deze week stuurt hij een brief met de resultaten naar de gemeenteraad, aldus een woordvoerster van de gemeente. Politie en gemeente hebben de indruk dat de actie naar tevredenheid is verlopen.