Kabinet: meer blauw op straat door reorganisatie
Een meer centrale aansturing van de politie en een betere, minder vrijblijvende samenwerking tussen de korpsen onderling. Deze veranderingen moeten leiden tot meer blauw op straat. Dat zei verantwoordelijk minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken vrijdag in een toelichting op de reorganisatieplannen voor de politie.
Vrijdag stemde het kabinet in met de voorstellen van Ter Horst en minister Hirsch Ballin van Justitie. Ze verwachten dat de politie op deze manier slagvaardiger kan werken en tientallen miljoenen euro’s kan besparen.Als illustratie voor de nieuwe werkwijze haalde Ter Horst de recente samenwerking aan tussen de rechercheurs van de drie noordelijk provincies. Doordat de rechercheurs uit dit gebied beter en intensiever gingen samenwerken, konden er volgens haar honderd op de achthonderd politiemensen worden vrijgespeeld om ander politietaken te gaan doen.
De veranderingen moeten ook leiden tot een betere uitwisseling van informatie tussen de politiekorpsen. Daar schort het nog steeds aan. Volgens de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid lijken korpsen terughoudend te zijn in het beschikbaar stellen van opsporingsgegevens. Hirsch Ballin stelde dat een „onbelemmerde toegang" tot informatie van belang is voor het efficiënt samenwerken, maar ook om misdrijven te kunnen voorkomen.
De korpsbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor de regionale openbare orde en veiligheid, kunnen zich in de plannen vinden. Ze zijn blij dat het kabinet toch geen nationale politie wil invoeren. Dat zou volgens het Korpsbeheerdersberaad, dat straks een sterkere positie krijgt, ten koste zijn gegaan van slagvaardig optreden van de politie in de wijk en de regio.
Ook politiebond ACP reageerde tevreden. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp sluiten de plannen van het kabinet aan bij de oplossingen die de ACP eerder heeft aangedragen. Wel stelt de bond enkele eisen. Zo mogen er geen gedwongen ontslagen vallen en moet geld beschikbaar blijven om de sterkte van de politie de komende drie jaar op peil te houden. Ook vindt de ACP dat er keuzes moeten worden gemaakt wat de politie wel of juist niet kan doen.
De Raad van Hoofdcommissarissen wil nog niet op de kabinetsplannen reageren.