Economie

Hypotheekgarantie voorlopig niet verruimd

Huizenkopers kunnen voorlopig niet rekenen op een verruiming van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). CDA en PvdA gaan toch mee met het kabinet om eerst andere maatregelen te onderzoeken waarmee de woningmarkt uit het slop kan worden getrokken.

ANP
18 December 2008 21:53Gewijzigd op 14 November 2020 06:56
ZOETERMEER - De hypotheken staan onder druk ten tijde van de kredietcrisis. Foto ANP
ZOETERMEER - De hypotheken staan onder druk ten tijde van de kredietcrisis. Foto ANP

Twee weken geleden steunden CDA en PvdA een voorstel van de VVD om het maximale bedrag waarover de hypotheekgarantie geldt, te verhogen van 265.000 naar 350.000 euro. Daarmee krijgen banken ook bij duurdere huizen de zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald.Door de financiële crisis worden op dit moment veel minder huizen verkocht dan enkele maanden geleden. Een hogere NHG kan kopers over de streep trekken toch een nieuwe woning aan te schaffen. Volgens minister Bos van Financiën kost een verhoging van de NHG 40 miljoen euro, geld dat beter voor andere maatregelen gereserveerd kan worden.

Verantwoordelijk minister Eberhard van der Laan voor Wonen en Wijken schat dat anders in. Hij denkt dat de kosten slechts een fractie van dat bedrag zullen zijn. Bovendien zullen grofweg 20.000 mensen extra van de hypotheekgarantie gebruik maken als deze wordt opgehoogd. Toch wil de minister de garantie nu niet verhogen, „met de nadruk op nu", aldus de bewindsman.

Volgens Van der Laan gaat het namelijk helemaal niet zo slecht met de woningmarkt. Hij krijgt steun van de Tweede Kamer om tot eind januari na te denken over een reeks maatregelen die kunnen worden ingezet als de markt voor woningen inzakt. Hij denkt onder meer aan steun aan mensen die de maandelijkse rentelasten niet kunnen dragen doordat zij werkloos zijn geworden.

Overigens stellen CDA en PvdA dat zij over het verhogen van de hypotheekgarantie van mening zijn veranderd door kritiek van de gemeenten. De steden vrezen hoge kosten omdat zij op dit moment de helft van de waarborg dragen. De gemeenten willen zelfs al langer helemaal van hun garantstelling af. Volgens minister Van der Laan zal deze wens echter „een stevige discussie" met hem gaan opleveren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer