ASML grijpt hard in door crisis
Chipmachinefabrikant ASML zet fors het mes in de organisatie om de gevolgen van de stagnerende wereldeconomie op te vangen. De multinational schrapt duizend banen en zal de komende kwartalen tijdelijk productiefaciliteiten sluiten.
„Niet eerder hebben we een dergelijke, plotselinge vraaguitval naar onze lithografiemachines meegemaakt", aldus ASML–topman Eric Meurice donderdag. Het bedrijf verwacht dat de omzet de komende kwartalen flink lager zal uitvallen. Op de beurs in Amsterdam ging het aandeel 12 procent onderuit.De personeelsreductie komt neer op ruim 10 procent van het totaal aantal werknemers bij ASML. Het gaat vooral om mensen met een tijdelijk contract. Eerder had ASML al werktijdverkorting gekregen van de staat voor 1100 van de zevenduizend werknemers.
ASML verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal uitkomt tussen de 450 en 500 miljoen euro. In oktober rekende het bedrijf uit Veldhoven nog op een omzet van 530 miljoen. Voor het eerste kwartaal volgend jaar denkt ASML een omzet te halen van slechts 180 tot 250 miljoen euro.
Klanten van ASML kampen met een overschot aan en dalende prijzen voor geheugenchips. Een ander probleem voor ASML is dat het steeds lastiger wordt om financiering te vinden voor de machines van ASML die 30 miljoen euro per stuk kosten.
„Dit is ongekend. Geen businessmodel kan tegen een dergelijk klimaat op", aldus analist Eric de Graaf van Petercam. Volgens De Graaf impliceert de verwachte omzet van 180 tot 250 miljoen euro een verkoop van maar drie geavanceerde lithografiemachines.
De eenmalige kosten van de reorganisatie schat ASML op 120 tot 150 miljoen euro. Vanaf het eerste kwartaal 2009 moeten de maatregelen meer dan 50 miljoen aan besparingen per kwartaal opleveren.
FNV Bondgenoten reageerde begripvol op de maatregelen. „Deze aankondiging komt niet als een verrassing. Ongeveer de hele halfgeleiderindustrie in de wereld ligt op zijn gat", aldus de vakbond. FNV Bondgenoten zei verder het verstandig te vinden dat ASML zijn onderzoeksactiviteiten op peil houdt en merkte op dat de aangekondigde maatregelen weinig gevolgen hebben in Nederland.
Op 15 januari geeft het bedrijf meer details over de gevolgen van deze kosten voor de resultaten in het vierde kwartaal en de prognoses voor het eerste kwartaal 2009.