Kampen doet onderzoek naar grafmonumenten
De gemeente Kampen heeft het Bureau Funeraire Adviezen onderzoek laten doen naar monumentale graven. Uit dit onderzoek blijkt dat verschillende grafstenen het beschermen waard zijn. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.
Het behoud van erfgoed op begraafplaatsen stond tot nu toe niet hoog op de agenda van de gemeente, erkent het college. Kampen kent momenteel nog geen door de gemeente beschermde begraafplaatsen of grafmonumenten. Wel is de kapel op de rooms-katholieke begraafplaats van Kampen in IJsselmuiden een rijksmonument.„We gaan in dit onderzoek heel terughoudend om zodra het mensen betreft”, stelt wethouder J. Kattenberg (ChristenUnie). De gemeente wil niet bepalen welke graven van bekende oud-Kampenaren verdienen behouden te blijven. „In principe gaat het om het behoud van stenen of grafobjecten als monument. Daarbij is de waarde van die objecten het uitgangspunt.”
Het onderzoek is vergelijkbaar met dat van buurgemeente Zwolle, stelt Kattenberg. Het Zwolse college besloot in september 2007 om 28 cultuurhistorische graven in de stad te behouden. Voorafgaand aan het komend onderzoek heeft de gemeente Kampen een korte inventarisatie laten maken. Daaruit blijkt dat veel grafhekken en houten en gietijzeren zerken zijn verdwenen.
De Kamper gemeentelijke begraafplaats in IJsselmuiden is bijzonder, alleen al vanwege de aanleg in een andere gemeente. Onder meer uit de vormgeving blijkt dat in Kampen in de negentiende eeuw een moderne, Europees georiënteerde grafcultuur heerste. Delen van de gemeentelijke begraafplaats in IJsselmuiden en enkele tientallen graven zouden monument kunnen worden. Ook de ’nieuwe’ Joodse begraafplaats, inmiddels 180 jaar oud, is het beschermen waard, schrijft onderzoeker L. Bok van het Bureau Funeraire Adviezen. Hij adviseert de gehele Joodse begraafplaats voor te dragen als gemeentelijk monument.
Opvallend is ook de begraafplaats De Dompe in Kamperveen. In 1901 vond hier de laatste begrafenis plaats, nadat de kerk ernaast na een blikseminslag en wateroverlast in 1747 onherstelbaar beschadigd bleek. Vermoedelijk liggen hier onder het oppervlak nog grafmonumenten die wellicht opgegraven kunnen worden. Kattenberg verwacht dat het onderzoek in de loop van 2009 is afgerond.