Europarlement wijst soepeler werktijden af
Het Europees Parlement stemt niet in met een plan om de regels voor arbeidstijden te versoepelen. Het EP nam woensdag een aantal amendementen aan die de angel uit het voorstel halen. De EU–lidstaten en het parlement moeten nu om de tafel gaan zitten om tot een vergelijk te komen.
De EU–ministers wilden bedrijven meer mogelijkheden geven af te wijken van een werkweek van 48 uur. Maar voor het EP was dat niet aanvaardbaar. Ook de vakbeweging verzette zich fel tegen het voorstel. Dinsdag demonstreerden vakbondsleden uit diverse EU–lidstaten in Straatsburg. Daarbij was onder anderen FNV–voorzitter Jongerius aanwezig.PvdA–Europarlementariër Cremers reageert verheugd op de uitslag van de stemming. Hij is blij dat het EP heeft gekozen voor „een sociaal Europa en tegen een verslechtering van de werknemersrechten." Ook Oomen (CDA) is tevreden. „Arbeidstijden vormen het hart van het sociaal beleid. Dan heb je het over veiligheid en gezondheid."
De christendemocratische EVP–fractie in het EP, waarvan ook het CDA deel uitmaakt, stemde overigens verdeeld. Met name de Britten zijn voorstander van zoveel mogelijk vrijheid bij de regeling voor arbeidstijden.
Het EP wees ook een plan af om wachttijd die doorgebracht wordt op de werkplek, bijvoorbeeld voor politeagenten, bvrandweerlieden of medisch personeel, voortaan te beschouwen als vrije tijd. Het EP vindt dat in deze situatie sprake is van werktijd, tenzij in cao’s anders besloten wordt. Eerder sprak ook het Europees Hof zich in deze in uit.