Politiek

„Steun aan krant eerst bestuderen”

De overheid moet nu niet halsoverkop uitgevers en dagbladen financieel gaan ondersteunen, maar eerst in kaart brengen wat precies de problemen zijn, hoe die ontstaan zijn en aan welke vorm van hulp werkelijk behoefte is.

Redactie politiek
16 December 2008 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 06:55
Minister Plasterk: „Publieke Omroep niet afknijpen.” Foto ANP
Minister Plasterk: „Publieke Omroep niet afknijpen.” Foto ANP

Dat vinden de drie coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie. In het Kameroverleg donderdag met minister Plasterk van Onderwijs zullen zij voorstellen eerst een „zware commissie” in te stellen die de problemen in de dagbladwereld alsmede eventuele oplossingen in kaart moet brengen. Dat mag niet te lang duren. PvdA-Kamerlid Van Dam: „Ik geef zo’n commissie een halfjaar.”Van Dam, Atsma (CDA) en Slob (ChristenUnie) zijn ervan overtuigd dat de situatie in de dagbladwereld zorgelijk is. Een bepaalde vorm van overheidssteun sluiten zij daarom niet uit. Maar wat dat precies moet zijn, daarover moet niet overhaast besloten worden, vinden zij.

Atsma is voorstander van een innovatiefonds waaruit kranten kunnen putten om vernieuwend beleid vorm te geven. Hoeveel geld er in dit fond moet komen, weet hij nog niet. Plasterk gaf vorige week aan circa 8 miljoen euro in zo’n fonds te willen steken. Atsma noemt daar als voorwaarde bij dat „aan iedere euro die de overheid geeft, de kranten zelf een euro moeten toevoegen.”

In een brandbrief die 44 uitgevers, hoofdredacteuren en directies van kranten aan minister Plasterk stuurden, kritiseren zij de financiële steun die de overheid al jaren verleent aan de publieke omroep. Met de 700 miljoen euro, waarvan 200 miljoen afkomstig uit STER-reclame, die de omroepen jaarlijks van de overheid krijgen, financieren zij ook hun websites en tal van tijdschriften. Dat is oneerlijke concurrentie, vinden de hoofdredacteuren van kranten. Zij willen daarom een „eerlijker speelveld.”

Plasterk reageerde zondag al afwijzend op deze suggestie. Hij is niet van zins „de positie van de dagbladpers te verstevigen door de publieke omroep af te knijpen.” De coalitiefracties steunen hem daarin. Slob vindt net als de minister „dat we de krantenwereld niet tegen de publieke omroep moeten uitspelen.” Atsma vindt het „bijzonder flauw” van de dagbladen om met dit punt aan te komen. „De publieke omroep is iets heel anders. Daar zijn geen aandeelhouders, waar al jarenlang honderden miljoenen euro’s zijn heengevloeid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer