Op vakantie met gesloten beurs
Woningruil. „Wie zich de hele tijd loopt af te vragen: Wat doen ze thuis met mijn bankstel? kan er beter niet aan beginnen. Op die manier bezorg je jezelf geen fijne vakantie,” zegt Marianne Peters-Allijn van Bon Voyage. „De voordelen zijn echter aanzienlijk. Vooral voor grote gezinnen is het de ideale mogelijkheid om goedkoop op vakantie te gaan.”
De interkerkelijke stichting Bon Voyage is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van Marianne Peters uit Wychen. „Het begon allemaal in 1998 toen mijn jongste dochter vier werd. Ik wilde graag mijn oude beroep van verpleegkundige parttime oppakken. Dat moest echter gelijk voor 20 uur in de week. Dat vond ik te veel als moeder van vijf kinderen. Zelf hadden we net een leuke woningruilvakantie achter de rug in Zuid-Frankrijk. Het leek me mooi om zoiets voor christenen te gaan organiseren.”
Als eerste stuurde Marianne Peters honderd brieven naar diverse kerken en instanties. „Daar kreeg ik 25 reacties op van mensen die graag mee wilden doen. Een vrouw uit Urk belde me op met de vraag of ik wist dat er in Engeland al een christelijke organisatie was die zich met woningruil bezighield. Via haar heb ik toen contacten gelegd met medewerkers van Chef (Christian House Exchange Fellowship - Christelijke woningruilvereniging). Zo had ik direct al mogelijkheden in Engeland.”
Inmiddels beschikt Bon Voyage over zo’n 300 à 400 ruiladressen per jaar. „Eigenlijk brengt het op het moment allemaal wat teveel werk met zich mee, maar ik geniet enorm van de leuke contacten en de vriendschappen die door Bon Voyage ontstaan. Ik krijg gelukkig hulp van twee vrijwilligsters. Wij zijn nu druk bezig met de automatisering van alle gegevens. Door alle administratieve taken kom ik bijna niet aan het uitbouwen van netwerken toe. Terwijl dat het belangrijkste en tegelijk ook het leukste werk is.”
Kerkelijke gemeente
Woningruil heeft grote voordelen volgens de enthousiaste oud-verpleegkundige. „Je komt middenin de cultuur van een ander land terecht. Daardoor heb je veel sneller contact met de bevolking. In Engeland bijvoorbeeld vertellen de ruilpartners meestal aan de kerkelijke gemeente dat er andere mensen in hun huis komen. Vaak levert dat een uitnodiging voor een maaltijd of een tea op. In Nederland staat je eigen huis niet leeg en het is uiteraard financieel erg aantrekkelijk. Vooral voor grote gezinnen is het de ideale mogelijkheid om goedkoop op vakantie te gaan.”
Het zijn echter niet allemaal minimagezinnen die lid zijn van de stichting. „Juist niet”, benadrukt Marianne Peters. „Veel mensen gebruiken het argument dat ze een goede rentmeester willen zijn en daarom geen duizenden euro’s aan een vakantie willen betalen.”
Heel belangrijk vindt de Wychense het aspect van de christelijke gastvrijheid. „Juist vanuit dat perspectief is onze stichting opgezet. Als je vreemdelingen gastvrij ontvangt, zul je gezegend worden. Bij Bon Voyage gaat het niet alleen maar om een woningruil. Daarvoor kunnen mensen ook terecht bij een algemene organisatie. Door als christenen elkaar gastvrijheid te verlenen, ontstaat een sterke band. Zelf hebben we dit jaar rond 11 september mensen uit New York in huis gehad. Het waren bijzondere dagen.”
De eerste bestaansjaren promootte Marianne Peters woningruil voor gehandicapten. „Er zijn een aantal geslaagde vakanties geweest. Het is echter moeilijk om steeds weer andere aangepaste huizen te vinden, mede daarom staat dit nu op een laag pitje. Op dit moment ben ik druk bezig met een nieuwe service van Bon Voyage. Dit jaar komen wij voor het eerst uit met een aparte folder waarin bed & breakfast-adressen staan. Mijn droom is een netwerk van christelijke adressen over heel Europa.”
De ervaring leert wel dat het in een aantal landen lastig is om aan adressen en huizen te komen. „Frankrijk is moeilijk. Eigenlijk heb ik in heel Zuid-Europa wel een tekort aan adressen. Dat zijn katholieke landen, daar heb ik sowieso minder contacten. Bovendien is de volksaard zo dat ze bijna hun huis niet uit willen.”
Speelgoed
Bon Voyage levert de adressen, het ruilen moeten de vakantiegangers zelf doen. „Voor 50 euro krijgen leden in december de gids met adressen toegestuurd. Voor datzelfde geld staat ook hun eigen adres in de gids. Verder is vermeld hoe lang de deelnemers al lid zijn en hoeveel succesvolle ruilingen er zijn geweest. Op basis van die gegevens gaan onze leden zelf aan de slag.
Het slagingspercentage is hoog: 80 procent. Het is echter heel belangrijk dat er van tevoren duidelijke afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld het speelgoed van de kinderen. Al zijn beide partijen christelijk, daarom kan de een nog wel netjes zijn en de ander slordig. Het is helemaal niet vreemd om -in overleg met je nieuwe ruilpartner- te bellen naar het vorige vakantieadres om inlichtingen. Ook een kamer afsluiten is niet ongastvrij, maar juist makkelijk. Ben je bij thuiskomst foto’s of bankpapieren kwijt, dan weet je zeker dat je zelf de ’schuldige’ bent.”
Voor meer informatie: www.bonvoyage.nl of 024-6451214.