Binnenland

Wand met 110.000 slachtoffers van concentratiekampen

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft meer dan 7000 steunbetuigingen verzameld voor een wand met de namen van alle 110.000 Nederlanders die in concentratiekampen zijn omgebracht.

Binnenlandredactie
15 December 2008 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 06:55
AMSTERDAM - Het Nederlands Auschwitz Comité heeft meer dan 7000 steunbetuigingen verzameld voor een wand met de namen van alle 110.000 Nederlanders die in concentratiekampen zijn omgebracht. Foto EPA
AMSTERDAM - Het Nederlands Auschwitz Comité heeft meer dan 7000 steunbetuigingen verzameld voor een wand met de namen van alle 110.000 Nederlanders die in concentratiekampen zijn omgebracht. Foto EPA

Dat meldde directeur Grishaver zondag. Het comité wil de wand in de loop van 2009 realiseren.Volgens Grishaver komen de steunbetuigingen uit „alle lagen en geledingen van de bevolking.” Het is de bedoeling dat de wand alle namen draagt van de 102.000 Joden en 8000 verzetsstrijders, zigeuners en politieke gevangen die in nazikampen om het leven zijn gebracht. Het comité is met het stadsdeel Amsterdam-Centrum in overleg over een locatie voor het monument. Ook de financiering verkeert in een vergevorderd stadium, aldus Grishaver.

Via de website namenwand.nl komen nog dagelijks vele tientallen reacties binnen op het initiatief. Het idee voor het project ontstond toen in 2005 bij de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz de 102.000 namen werden voorgelezen van alle Nederlandse Joden die de dood vonden. Het lezen van de namen nam 112 uur, ruim vijf dagen lang, in beslag. De belangstelling was toen zo groot dat de website van het Nederlands Auschwitz Comité drie keer crashte. Er waren toen 40.000 hits op hetzelfde moment.

De namenwand moet komen te staan bij het monument ”Nooit meer Auschwitz” van Jan Wolkers in het Amsterdamse Wertheimpark. Jaarlijks organiseert het comité op de laatste zondag van januari de herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz, op 27 januari 1945.

Het is een drukbezochte plaats waar veel wandelgroepen langskomen, stelt het comité. Er zijn daar in de naaste omgeving meer belangrijke plaatsen die aan de Tweede Wereldoorlog herinneren, zoals het monument ”De dokwerker”, de Hollandse Schouwburg en het Verzetsmuseum. Het park ligt midden in de stad, en veel wandelroutes langs oorlogsmonumenten en langs het Verzetsmuseum komen erop uit.

Er komt een tussenruimte van zo’n 30 meter, zodat het monument van Wolkers niet in de verdrukking raakt. Het comité wil de wand via tuinarchitectuur koppelen aan dat monument.

Het Nederlands Auschwitz Comité verschaft informatie en organiseert lezingen over en reizen naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Het doel is de herinnering aan de holocaust levend te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer