„Afrika is blinde vlek in terreurbestrijding”
Afrika is de blinde vlek in de internationale strijd tegen terrorisme. Armoede, maatschappelijke onrust, politieke instabiliteit, corruptie en slechte veiligheidsmaatregelen spelen potentiële terroristen in de kaart. Dat zeiden verscheidene terrorismedeskundigen donderdag naar aanleiding van de aanslagen in Kenia.
Vooral Oost-Afrika, met daarin Kenia, is volgens de deskundigen extra gevoelig omdat in deze regio veel buitenlandse toeristen verblijven. „Van Somalië naar Kenia en Tanzania, en verder naar Zuid-Afrika, is al-Qaida present”, weet Magnus Ranstorp van het Centrum voor Studie van Terrorisme van de Britse universiteit van St. Andrews. „Er zijn in dat gebied gemakkelijk te traceren westerse doelen en er is ook een moslimbevolking.”
Volgens Franse deskundige Roland Jacquard heeft het al-Qaida van Osama bin Laden een uitgebreid netwerk in vooral de Hoorn van Afrika. In de afgelopen drie weken circuleerden er al berichten binnen de westerse veiligheidsdiensten dat het Jemenitische hoofd van al-Qaida in dit deel van Afrika een aanslag wilde gaan plegen, aldus Jacquard.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken presenteerde in januari van dit jaar een rapport over terrorisme in Afrika. Daarin staat dat landen als Kenia en Ethiopië samenwerken met de VS in hun speurtocht naar al-Qaida-leden in Somalië. Ook Sudan wordt genoemd als een land dat het internationale terrorisme ondersteunt. Het document omschrijft Afrika als een werelddeel dat „mogelijk de nieuwe sleutelrol krijgt” in de strijd tegen terrorisme.
Een van de activiteiten van al-Qaida in Afrika, maar volgens de VS ook van leden van de Libanese Hezbollah, is de handel in zogeheten bloeddiamanten. Die zijn (of waren) in handen van rebellen in bijvoorbeeld Sierra Leone die er hun strijd mee financieren. Begin deze maand zijn er internationale afspraken gemaakt om deze handel aan te pakken en uit te bannen.