„Arrest Fortis raakt staat”
Het arrest van het hof van beroep in Brussel over Fortis raakt ook de door de Nederlandse staat gekochte onderdelen van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar.
Dat beweerde maandag de Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen. Hij is de advocaat die, met steun van ruim 2000 gedupeerde aandeelhouders, het proces begon dat er vrijdag toe leidde dat de verkoop van Fortisonderdelen is opgeschort.Het Nederlandse ministerie van Financiën stelde zaterdag dat het Belgische arrest het Nederlandse Fortis niet raakt, omdat het volgens Nederlands recht is afgesloten. De Nederlandse staat blijft volgens een woordvoerster eigenaar van de aangeschafte onderdelen, zoals ABN AMRO en de Nederlandse delen van Fortis.
„Flagrant onjuist”, reageerde Modrikamen maandag in Vlaamse media. „De verkoop is zo Belgisch als wat. De rechtbank in Brussel schortte ook de deal met de Nederlandse staat op.”
De zakenadvocaat eist nieuwe onderhandelingen over de verkoop van Fortisdelen aan BNP Paribas en de Nederlandse staat. Hij wil anders de staat, Fortis en diens bestuurders ook strafrechtelijk laten vervolgen wegens oplichting. Als dat mislukt, eist hij 15 miljard euro schadevergoeding van betrokkenen.
Het Brusselse hof van beroep besliste vrijdag dat aandeelhouders hadden moeten worden gekend in de opsplitsing van Fortis. Aandeelhouders kunnen zich nu in een daarvoor belegde vergadering uiterlijk op 12 februari alsnog uitspreken over de opdeling en de verkoop van onderdelen aan de overheden van België, Nederland en Luxemburg.
De leiding van Fortis en bewindslieden van de overheden hadden besloten tot de opsplitsing, omdat Fortis in grote geldnood was gekomen. Eerst kocht de Nederlandse staat ABN AMRO en delen van Fortis, die inmiddels zijn samengevoegd tot een nieuw bedrijf onder leiding van oud-minister van Financiën Zalm. De Belgische staat verkocht daarna grote Belgische delen aan de Franse bank BNP Paribas.
De Belgische regering besluit vanavond over het eventueel instellen van cassatie tegen het arrest over Fortis, aldus premier Leterme zaterdag na spoedberaad van de regering.
Premier Leterme gaat ervan uit dat de verkoop van Fortis aan BNP Paribas kan doorgaan. De samenwerking gaat voorlopig door. „De eerste doelstelling van de regering blijft immers de bescherming van de klanten en de belangen van de werknemers van Fortisbank België”, aldus Leterme. Hij erkende dat het arrest de juridische situatie heeft gewijzigd, maar meent dat voortzetting is toegestaan. Ook BNP Paribas wil doorgaan.
Beleggers kunnen maandag en dinsdag nog niet handelen in aandelen Fortis. Op last van de Belgische toezichthouder CBFA is de handel opgeschort, totdat Fortis meer informatie geeft over zijn kaspositie en het eigen vermogen, zo meldde Fortis maandag in een reactie op het arrest. In de aanloop naar de uitspraak werd de handel vrijdagmiddag al stilgelegd.