Opsplitsing van Fortis opgeschort
De opsplitsing van Fortis is opgeschort. Aandeelhouders van Fortis krijgen alsnog de mogelijkheid om zich uit te spreken over de verkoop van delen van de bank-verzekeraar aan België, Nederland en de Franse bank BNP Paribas.
Dat heeft het Belgische hof van beroep vrijdag bepaald.Een advocaat had een zaak aangespannen met steun van circa 2000 gedupeerde aandeelhouders. Die zagen dat hun aandeel door de acties bijna niets meer waard was geworden. Ze verweten de leiding van Fortis dat ze geen enkel besluit had voorgelegd aan de aandeelhouders.
De leiding van Fortis en bewindslieden van België, Nederland en Luxemburg hadden besloten tot de opsplitsing omdat Fortis in grote geldnood was gekomen. Eerst kocht de Nederlandse staat ABN AMRO en delen van Fortis, die inmiddels zijn samengevoegd tot een nieuw bedrijf onder leiding van oud-minister van Financiën Gerrit Zalm. De Belgische staat verkocht daarna grote delen aan de Franse bank BNP Paribas.
De beslissing is „een zeer ingrijpende uitspraak”, stelde Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gisteravond. „Ik heb de uitspraak zelf nog niet gezien. Maar afgaande op wat ik zie in de media bevat de uitspraak belangrijke indicaties voor het huidige proces rond Fortis. Aandeelhouders lijken weer wat te zeggen te krijgen”, aldus Slagter.
Het hof van beroep heeft een groep van twee wijzen en drie technici aangesteld, die moet adviseren hoe het verder moet. Het zijn de oud-professoren Walter Van Gerven en Guy Horsmans, evenals de financieel experts André Kilesse, Roland Gillet en Remi Vermeiren.
De opschorting van de opsplitsing van Fortis door een Belgische rechter is „een vrij onverwachte uitkomst” voor Fortis. Dat zei een woordvoerster van Fortis Holding gisteren. Fortis denkt niet dat de uitspraak gevolgen heeft voor transacties die de Nederlandse staat heeft gedaan.
De woordvoerster wijst erop dat de Belgische rechter heeft bepaald dat aandeelhouders zich mogen uitspreken over transacties gedaan op 3, 5 en 6 oktober. In dat weekend werd Fortis in zijn geheel genationaliseerd.
Een week ervoor nam de Nederlandse staat echter al een belang van 50 procent in de Nederlandse onderdelen van Fortis. „Die aandelen zijn al gekocht en deze transactie is afgerond. Dat kan niet worden teruggedraaid”, aldus de woordvoerster.
Fortis gaat kijken of een aandeelhoudersvergadering op 19 december nog doorgaat. Bij deze gelegenheid zouden aandeelhouders mogen stemmen over hoe er moet worden omgesprongen met de resterende onderdelen van Fortis Holding. In de holding zitten nog een kredietportefeuille, de internationale verzekeringsactiviteiten en een som geld.
Het Nederlandse ministerie van Financiën zegt er vooralsnog wel van uit te gaan dat de aankoop door de Nederlandse staat volgens Nederlands recht heeft plaatsgevonden en dat daarom de Belgische uitspraak geen consequenties heeft.