Bestuur FNV-bond na veel gesteggel nog niet compleet
CAO-coördinator Henk van der Kolk van de vakcentrale FNV is donderdag gekozen tot voorzitter van de vakbond Bondgenoten.
De enige kandidaat voor de post algemeen secretaris, Bondgenoten-bestuurder Leo Vlek bij bankverzekeraar ING, werd echter weggestemd door het parlement van de grootste FNV-vakbond.
Daarmee is nog niet helemaal een einde gekomen aan de bestuurscrisis binnen de in ernstige financiële problemen verkerende vakorganisatie. De bondsraad bepaalt half december wanneer en hoe er opnieuw een verkiezing moet plaatsvinden voor de post van secretaris.
Penningmeester wordt Willem Noordman, bestuurder in de supermarktsector. CAO-onderhandelaarster Anja Jongbloed in de sector metaal en techniek wordt coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid.
Van der Kolk stelde dat FNV Bondgenoten het afgelopen jaar een traumatische ervaring heeft doorgemaakt. Circa 200 van de 750 arbeidsplaatsen worden geschrapt om de kosten te drukken. Ook moet naar alle waarschijnlijkheid het aantal regiokantoren worden ingekrompen van zeven naar zes locaties, inclusief het hoofdkantoor.
„Het is een hard gelag en pijnlijk voor de mensen die hun baan kwijtraken. Ook met het sluiten van kantoren gaat het niet alleen om steen, maar je krijgt het gevoel leden en collega’s in de steek te laten”, aldus Van der Kolk. De bedoeling is dat de nieuw verkozen bestuursleden verder gaan met het saneringsplan dat in hoofdlijnen is opgesteld door het oude hoofdbestuur.
De voormalige hoofdbestuurders stelden in mei hun positie beschikbaar omdat ze te veel weerstand binnen de organisatie voelden bij het doorvoeren van de bezuinigingsplannen. Vlek had voor de verkiezingen juist een afwijkend reorganisatieplan voorgesteld omdat hij de bezuinigingen van het oude bestuur „schadelijk” vond voor de organisatie. De bondsraad onderschreef zijn ideeën echter niet.
„Het voordeel voor ons als nieuw bestuur is nu wel dat iedereen binnen de bond snapt dat we op de bodem zitten er dat er belangrijke en pijnlijke besluiten genomen moeten worden”, verklaarde Van der Kolk. Hij zei ook te verwachten dat binnen de bond iedereen ervan overtuigd zal raken van de noodzaak dat Bondgenoten op termijn het hoofdkantoor gaat delen met de vakcentrale en andere FNV-bonden in Woerden.
Tot nu stuitte dit huisvestigingsplan nog op weerstand omdat sommigen vrezen dat de nieuwbouw de bond te veel geld gaat kosten. Van der Kolk wees er op dat Bondgenoten in 1998 is ontstaan uit een fusie tussen de FNV Industrie-, Vervoers-, Voedings- en Dienstenbond met de gedachte ’een ongedeelde vakvereniging’. „De FNV-familie. Meer samenwerken en samen onder één dak is echter niet alleen een mooi ideaal, het is ook noodzakelijk uit efficiëncy-oogpunt.”