Economie

Europese beurzen diep in het rood

De belangrijkste Europese aandelenmarkten zijn vrijdagochtend hard onderuit gegaan. Beleggers zijn geschrokken van de afwijzing door de Amerikaanse Senaat van een reddingsplan voor de noodlijdende autobranche. Ook slecht nieuws over de Amerikaanse bankensector speelde de beurshandel parten.

ANP
12 December 2008 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 06:54

De hoofdindex van de effectenbeurs in Amsterdam, de AEX, stond aan het einde van de ochtend 4,7 procent lager op 242,88 punten. De MidKap–index voor middelgrote fondsen daalde 3,7 procent tot 301,50 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs vielen tussen de 3,3 en 4,8 procent terug.De problemen in de automobielindustrie dreigen wereldwijd ernstige gevolgen met zich mee te brengen voor de economie. Alleen al in de Verenigde Staten staan 2,5 miljoen banen op het spel. „Voor de Amerikaanse economie dreigt een verdieping van de recessie", aldus zakenbank Theodoor Gilissen in een rapport.

Daarbij komt dat al jaren verliesgevende autofabrikanten als General Motors (GM), Ford en Chrysler enorme schulden hebben bij onder meer banken. Als zij niet meer in staat zijn die af te betalen, dreigt volgens analisten een nieuwe kredietcrisis. GM onderzoekt nu al of het faillissement moet aanvragen.

Autofabrikanten waren de gebeten hond op de beursvloeren in Europa. In Frankfurt werden BMW en Daimler respectievelijk 4,3 en 7,5 procent goedkoper. De Franse autobouwers Renault en Peugeot–Citroën moesten 7,5 en 5,8 procent inleveren.

Verder kondigde de Amerikaanse bank Bank of America donderdag aan tot 30.000 banen te moeten schrappen om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden. Branchegenoot JPMorgan Chase liet weten „twee verschrikkelijke maanden" achter de rug te hebben en waarschuwde voor een zeer moeilijk kwartaal.

Mede daardoor kreeg ook de financiële sector flinke klappen. Op het Damrak verloor ING 9,5 procent en Aegon 11,2 procent. Fortis moest 8,2 procent terug. In Londen dook Royal Bank of Scotland 18,3 procent omlaag en daalde Barclays 12,8 procent.

De olieprijs daalde met ruim 5 procent tot 45,40 dollar per vat van 159 liter. De toonaangevende bundfuture steeg met 0,4 procent toto 122,93 punten.

De euro noteerde vrijdagochtend een koers van 1,3345 dollar, tegen 1,3285 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer