Peking maant Parijs tot „concrete stap”
China heeft dinsdag Frankrijk opgeroepen „verantwoordelijkheid te nemen en concrete stappen te zetten” om de beschadigde betrekkingen tussen beide landen te herstellen. De regering in Peking weidde niet uit.
Peking zegt dat de banden tussen beide landen schade hebben opgelopen door de recente ontvangst van de Tibetaanse geestelijk leider de dalai lama door de Franse president Nicolas Sarkozy.Peking zei geen economische sancties te overwegen tegen Franse bedrijven. Na Franse protesten in verband met de Olympische Spelen hadden Franse ondernemingen als de supermarktketen Carrefour en het lederwarenconcern Louis Vuitton van Chinese boycotacties te lijden.
China tekende zondag bij Frankrijk ernstig bezwaar aan tegen een ontmoeting tussen Sarkozy en de dalai lama in Gdansk, in Polen. De ontmoeting vond plaats tijdens een bijeenkomst die was belegd ter herinnering aan het toekennen van de Nobelprijs voor de vrede aan de Poolse oud-president Lech Walesa, 25 jaar geleden. De dalai lama is zelf ook Nobelprijslaureaat.
Peking riep de Franse ambassadeur op het matje en noemde de ontmoeting tussen Sarkozy en de dalai lama een „grove inmenging” in Chinese zaken. Chinese kranten verweten de Franse president „arrogantie.” De dalai lama werd als „een separatist” bestempeld.
Sarkozy trachtte kennelijk maandag de gemoederen te sussen door China „een van de groten van de wereld” te noemen. Ook zei hij dat hij altijd van mening is geweest dat er „slechts één China” bestaat. Hij noemde het zijn plicht de Tibetaanse geestelijk leider te ontmoeten.
Franse zakenlieden zeiden bezorgd te zijn over de gevolgen van het optreden van Sarkozy. Handelssancties zijn een formidabel wapen in Chinese handen, omdat buitenlandse bedrijven in China afhankelijk zijn van vergunningen die worden verleend door de regering.
De dalai lama had de afgelopen maanden ontmoetingen met de Amerikaanse president George Bush, de Britse premier Gordon Brown en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De ontmoetingen leidden tot protesten en uiteenlopende economische en diplomatieke stappen van de Chinese regering.