Opnieuw netelige kwestie in CRC
De First Christian Reformed Church in de Canadese stad Toronto heeft aangekondigd dat ze voortaan praktiserende homoseksuelen tot de kerkelijke ambten zal toelaten, mits dezen een duurzame relatie hebben.
Het is niet de eerste keer dat de Toronto-gemeente baanbreker is binnen de CRC: in 1996 werd met Ruth Hofman in Toronto de eerste vrouwelijke predikant binnen de CRC beroepen en bevestigd.
De beslissing homoseksuelen toe te laten tot het ambt lijkt volledig in strijd met het gevestigde standpunt van de CRC en met de leer van de Bijbel, zegt dr. David Engelhard, secretaris-generaal van de kerk in een interview met Christianity Today. De CRC heeft een duidelijk standpunt ingenomen over homofilie en homoseksualiteit. In 1973 sprak de generale synode uit dat mensen met een homoseksuele aanleg verkiesbaar zijn voor alle kerkelijke ambten, maar dat een actieve homoseksuele levensstijl onverenigbaar is met het ambt. Nog in 2002 bevestigde de synode dit beleid.
Ds. Nick Overduin, predikant in Toronto, meent evenwel „dat er geen sprake is van een daad van rebellie.” Volgens zijn kerkenraad is de belijdenis van Christus en niet iemands seksuele geaardheid de bepalende factor bij de verkiezing van ouderlingen. Toronto wil een „inclusieve gemeente” zijn. Men wil wel de kerkelijke banden bewaren maar is niet langer geïnteresseerd in een debat over dit onderwerp.
Prof. Cornelis Venema, CRC-predikant en president van het behoudende Mid America Reformed Seminary, zegt niet erg verbaasd te zijn dat een progressieve gemeente als Toronto deze stap genomen heeft. „Velen hebben gezegd dat homoseksualiteit het volgende onderwerp van discussie zou zijn na het besluit van het CRC-kerkverband om vrouwelijke predikanten toe te laten.” Dat de discussie zo snel zou plaatsvinden, had hij echter niet verwacht.
De kerkenraad van Toronto is sinds de zomer bezig geweest met de beslissing. Volgens een CRC-predikant van dezelfde classis zijn naburige kerken op de hoogte gebracht. Hendrik Bruinsma, predikant van de behoudende CRC-kerk Maranatha in het naburige Woodbridge, Ontario, is zeer bezorgd over de beslissing van Toronto. „Onze diepste zorg is dat hier het eeuwig heil van mensen op het spel wordt gezet, omdat mensen zo misleid kunnen worden over de grondbeginselen van het leven in Christus, de aard van zonde, bekering en verlossing”, aldus ds. Bruinsma.
De classis van Toronto (24 gemeenten) zal zich in januari over de kwestie buigen. De kerken hebben tot 15 december om zaken op de agenda te plaatsen. Ds. Hendrik Bruinsma bevestigt dat zijn kerkenraad een klacht tegen Toronto zal bespreken. Ook enkele individuele leden van de kerk in Toronto zijn van plan bezwaarschriften in te dienen.
De reactie van de synode zou kunnen variëren van een vermanende brief tot schorsing en afzetting van de ambtsdragers van Toronto.
Prof. Venema meent dat de CRC-synode waarschijnlijk tot actie zal overgaan tegen Toronto, niet op basis van Schrift en belijdenis, maar om pragmatische redenen. De kerkelijke leiding kan het zich niet veroorloven om de behoudende vleugel op stang te jagen. Venema verwacht dat de gemeente van Toronto buiten het kerkverband zal worden geplaatst.
De CRC telt tegenwoordig 279.000 leden in de VS en Canada. Het kerkverband heeft in de jaren negentig tienduizenden leden verloren als gevolg van de kerkstrijd. In het verleden bestonden er nauwe banden tussen de CRC en de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN), maar de CRC heeft de relatie op een laag pitje gezet als gevolg van de modernistische koers van de GKN.