Economie

Energiebedrijf Eneco koopt Remu

Het energiebedrijf Eneco uit Rotterdam neemt zijn Utrechtse branchegenoot Remu over. Beide bedrijven zijn dat in principe overeengekomen, is woensdag bekendgemaakt. Partijen hebben afgesproken de overnamesom niet prijs te geven.

ANP
28 November 2002 07:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:58

Met de overname ontstaat een bedrijf met ruim 2,1 miljoen klanten, het merendeel in de Randstad. De gezamenlijke omzet komt uit op ruim 3 miljard euro. Door de overname versterkt Eneco zijn positie als het op twee na grootste energiebedrijf in Nederland, na Nuon en Essent.

Delta en Nuon vissen achter het net. Beide stroombedrijven deden ook een bod. Delta wilde eerst met TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, Remu overnemen. TenneT kreeg echter geen toestemming van het ministerie van Financiën, waarna Delta alleen een bod deed.

Eneco, met de gemeenten Rotterdam, Dordrecht en Den Haag als grootste aandeelhouders, verwacht door de overname sterker te staan in de liberaliserende energiemarkt. In hoeverre de klanten hiervan gaan profiteren, is nog de vraag. „Wij proberen altijd zo scherp mogelijk te zijn in ons prijsbeleid”, zei een woordvoerder van Eneco hierover.

Eneco heeft tot nu toe geen Europese aspiraties aan de dag gelegd. Het bedrijf wil zich ook na de overname blijven richten op de Nederlandse markt, in afwachting van de verdere liberalisering van de Europese energiemarkt na 2004. „Op termijn willen wij aansluiting zoeken bij een grote Europese speler. Dat is steeds onze strategie geweest”, aldus de woordvoerder. Eneco ziet voor Nederlandse energiebedrijven geen zelfstandige rol weggelegd in Europa omdat ze daarvoor te klein zijn.

Remu, met de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht als grootste aandeelhouders, stond geruime tijd in de belangstelling van het Spaanse energieconcern Endesa. De Spanjaarden wilden circa 1,1 miljard euro betalen.

De deal ging niet door nadat het ministerie van Economische Zaken onder druk van de Tweede Kamer strengere voorwaarden had gesteld. Remu ging toen op zoek naar een Nederlandse gegadigde.

Volgens de Utrechtse gedeputeerde M. Kallen, die de aandeelhouders van Remu vertegenwoordigt, heeft Eneco een „prima bod” op tafel gelegd. Of het ook het hoogste was, wilde ze niet zeggen.

Nuon gaat ervan uit dat zijn bod lager lag. Volgens een woordvoerder was dat zo omdat Nuon vindt dat er risico’s kleven aan de zogenoemde ”cross-border leaseconstructies” van Remu. Die zouden volgens hem op termijn de privatisering nadelig kunnen beïnvloeden. De leaseconstructies houden in dat het economisch eigendom van delen van het stroomnetwerk wordt verkocht aan Amerikaanse bedrijven, die het vervolgens weer verhuren. Dit levert in de Verenigde Staten een belastingvoordeel op, terwijl het verkopende energiebedrijf er financieel op vooruitgaat. Eneco en Nuon werken ook met deze constructies.

Nuon betreurt het dat Remu aan zijn neus voorbijgaat. „Het had gepast in onze groeistrategie.” Ook Delta reageerde teleurgesteld. Het bedrijf zegt niet uit te sluiten dat de politieke strubbelingen rond de deelname van TenneT ervoor hebben gezorgd dat de overname niet doorging.

De Consumentenbond vreest dat de overname zorgt voor een stijgend aantal klachten over de energierekeningen. „De administratieve chaos wordt er alleen maar groter op bij een overname van deze omvang”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer