Nederlander kookt vaker met olijfolie
Het gebruik van olijfolie in Nederland is sinds het begin van de jaren negentig flink gestegen.
In 1990 was de consumptie in Nederland 1000 ton. In 2002 was dat verzesvoudigd tot 6000 ton. De campagnes van de Europese Unie hebben effect gehad, aldus een woordvoerster van het Olijfolie Informatiebureau in Amsterdam dinsdag.
Ruim twintig jaar probeert de Europese Unie de afzet van Zuid-Europese olijfboeren te stimuleren. Eerst gebeurde dat in de zuidelijke producerende landen, later ook in niet-producerende landen als Nederland.
Het ging bij de campagnes niet alleen om het welzijn van de boer, maar ook om dat van de consument. „Olijfolie is veel gezonder dan de harde vetten, zoals boter”, aldus de woordvoerster.
De totale Europese olijfolieproductie is van minder dan 1 miljoen ton begin jaren negentig gestegen tot 2,3 miljoen ton in 2001-2002. De EU-landen Spanje, Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk zijn goed voor driekwart van de totale wereldproductie van olijfolie.