Economie

Zorgen om hogere EU-uitgaven

In de Tweede Kamer vrezen CDA, VVD en D66 dat door de financiële crisis de uitgaven van de landen van de Europese Unie de pan uit zullen rijzen.

ANP
28 November 2008 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 06:48

Ze zijn bang dat de hand wordt gelicht met de afspraken in de Europese begrotingsregels, die een begrotingstekort van hooguit 3 procent voorschrijven. Daarom drukten de drie partijen minister Bos (Financiën) op het hart zich hierin ferm op te stellen.De ministers van Financiën van de Europese Unie vergaderen volgende week over het voorstel van de Europese Commissie om de economie aan te jagen met een pakket maatregelen van 200 miljard euro, waarvan 170 miljard van de afzonderlijke landen zou moeten komen.

Bos erkende dat door deze „aansporing” -want de landen zijn niet verplicht tot extra uitgaven- de financiële teugels losser worden. In het verleden mocht het tekort van landen alleen oplopen door tegenvallende belastinginkomsten of onvoorziene uitgaven. Nu mag het tekort ook oplopen als gevolg van beleid.

„Maar”, zei Bos, „de Europese Commissie wil vasthouden aan de afspraak dat er bij een dreigend tekort van 3 procent maatregelen moeten worden genomen om de overheidsfinanciën weer gezond te maken.”

Hij vreest dat veel landen, en „zeker niet de kleinste”, daar van af willen. Bos zal de Europese Commissie daarom steunen op dit punt. Hij kiest voor deze „flexibele” opstelling, om te voorkomen dat het pact helemaal op losse schroeven komt te staan.

CDA’er De Nerée had niettemin grote moeite met het „breken met gedragsregels.” D66-fractievoorzitter Pechtold kreeg steun van Kamerlid Weekers (VVD), toen hij zei dat „recht in de leer blijven ook steun is voor de Europese Commissie.”

Niet alleen deze partijen, ook de PvdA vreest dat er door het loslaten van de financiële teugels in de Europese Unie inflatie zal ontstaan, met gevolgen voor onder meer de koopkracht en de pensioenen.

Bos beloofde dat zijn inzet erop gericht is het pact „geloofwaardig te houden” en dat de voorgestelde „tijdelijke stimuleringsmaatregelen” niet langer moeten duren dan tot eind volgend jaar en eventueel 2010.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer