Economie

Burger laat glasbak vaker links liggen

Nederlanders worden minder milieubewust: ze slepen minder vaak hun glas naar de glasbak en scheiden minder vaak groente- en fruitafval.

Redactie economie
26 November 2008 18:52Gewijzigd op 14 November 2020 06:48
DEN HAAG - Nederlanders worden minder milieubewust: ze slepen minder vaak hun glas naar de glasbak en scheiden minder vaak groente- en fruitafval. Foto ANP
DEN HAAG - Nederlanders worden minder milieubewust: ze slepen minder vaak hun glas naar de glasbak en scheiden minder vaak groente- en fruitafval. Foto ANP

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het woensdag gepubliceerde rapport ”De Nederlandse Samenleving 2008” dat een totaalbeeld geeft van de Nederlandse samenleving. De publicatie werd vanmiddag overhandigd aan premier Balkenende.Het geconstateerde „tanende milieubewuste gedrag” is volgens het CBS niet van vandaag of gisteren. Al sinds 1997 werpen burgers minder vaak hun afvalglas in de glasbak. Een duidelijke reden hiervoor lijkt het CBS niet te hebben. „Mogelijk dat het op kleur inzamelen van glas door gemeenten mensen ervan weerhoudt om het afvalglas naar de glasbak te brengen”, gissen de Haagse rekenmeesters.

Niet op alle fronten laat het milieu de burger overigens koud. Het gescheiden inleveren van oud papier en karton is licht toegenomen, meldt het CBS. Het inzamelen van chemisch huishoudelijk afval is al jarenlang stabiel.

Nederlanders lijken zich volgens het 200 pagina’s tellende rapport graag te ’verenigen’. Een grote meerderheid van 85 procent is lid van een club of vereniging. Zo is 40 procent lid van een sportclub en is ruim 25 procent aangesloten bij een milieu- of buurtvereniging. Verder is bijna een op de vijf personen lid van een organisatie die zich inspant voor de mensenrechten, of van een vakbond. Dertig procent van de bevolking is lid van een kerk of een levensbeschouwelijke organisatie.

Het vertrouwen in die kerk is overigens matig. Nederlanders hebben meer vertrouwen in rechters (73 procent) of de politie (71 procent) dan in kerken (42 procent), de pers (34 procent) of de Europese Unie (41 procent).

Jongeren en ouderen hebben meer vertrouwen in kerken dan personen van 25 tot 54 jaar. Verder blijken niet-westerse allochtonen met 55 procent aanzienlijk meer vertrouwen in kerken te hebben dan autochtone Nederlanders (42 procent).

Opvallend in dit verband is dat het vertrouwen in andere mensen onder allochtonen aanzienlijk lager ligt. Onder autochtonen stelt 63 procent dat de meeste mensen te vertrouwen zijn. Onder niet-westerse allochtonen ligt dat percentage met 36 procent bijna de helft lager.

Door de bank genomen neemt de sociale binding in de samenleving de laatste jaren wel toe. De sociale contacten zijn toegenomen en er is een sterkere betrokkenheid bij de buurt.

Volgens het CBS is ook het kindertal de laatste jaren weer iets toegenomen, ondanks een geleidelijk stijgende kinderloosheid. Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw ligt sinds 2000 iets boven de 1,7.

De „zeer grote gezinnen” met acht of meer kinderen spreiden zich, ruimtelijk gezien, duidelijk uit over de bekende Nederlandse Bijbelgordel. „De rol van het orthodox-protestantisme” is hierin duidelijk zichtbaar, aldus het CBS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer