Coalitie wil geld voor godsdienstles
CDA, PvdA en ChristenUnie willen dat het kabinet jaarlijks 10 miljoen euro uittrekt voor godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op openbare scholen.
De coalitiepartijen gaan daartoe in het debat over de onderwijsbegroting, dat half december plaatsvindt, een amendement indienen, zegt CDA-Kamerlid Van Dijk. Van de 10 miljoen euro kunnen kerken of het Humanistisch Verbond de docenten betalen die namens deze organisaties op openbare scholen lessen godsdienst of levensbeschouwing verzorgen.Ouders van wie de kinderen een openbare school bezoeken, hebben al vanaf de negentiende eeuw het recht van die school een lesuur godsdienstig onderwijs te vragen. Deze lessen, die de school nooit voor alle leerlingen verplicht mag stellen, werden tot nu toe in sommige plaatsen door gemeentelijke subsidies betaald. Op die subsidies is de laatste jaren sterk bezuinigd. „Dat willen wij compenseren”, zegt Van Dijk. „Aan de betreffende docenten stelt de overheid, terecht, kwaliteitseisen. Maar als dat zo is, moeten we hen ook behoorlijk betalen. Dan mag het niet zo zijn dat zij het moeten doen met een boekenbon van de zendende organisatie.”
Waar hij de 10 miljoen vandaan gaat halen, weet Van Dijk nog niet. Ook ChristenUnie-Kamerlid Slob kan hierover nog geen mededeling doen. „Maar ik ben ervan overtuigd dat er in de plooien van de onderwijsbegroting nog geld te vinden is, wellicht in een post onvoorziene kosten.”
CDA en ChristenUnie hebben de volle steun van PvdA-Kamerlid Kraneveldt. Anders ligt het met staatssecretaris Dijksma. Die is voor het beschikbaar stellen van een structureel bedrag van 10 miljoen euro vooralsnog niet te porren. Ze heeft andere prioriteiten, zoals conciërges op scholen en verbetering van het taal- en rekenonderwijs.
Vorig jaar kostte het de coalitie ook al de grootste moeite om, voor hetzelfde doel, een incidenteel bedrag van 2,7 miljoen euro los te peuteren. Dat geld was echter slechts bedoeld voor een eerste opstart van het project.