Politiek

„Stimuleer schooltijdbanen”

De Tweede Kamer debatteert dinsdag en donderdag over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Drie vragen en antwoorden over deze begroting.

Marcel ten Broeke
25 November 2008 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 06:47
DONNER<br>...meer hulp aan Wajongers...<br> Foto ANP
DONNER<br>...meer hulp aan Wajongers...<br> Foto ANP

1. Hoeveel geld gaat er om in deze begroting?
Sociale Zaken is een van de grootste departementen. Het ministerie heeft een budget van 25,2 miljard euro, wat neerkomt op ruim 14 procent van de Rijksbegroting. Het departement is onder meer verantwoordelijk voor de sociale zekerheid.2. Wat wil de coalitie?
CDA, PvdA en ChristenUnie stelden vandaag alle voor om de hulp te verbeteren aan jonggehandicapten (Wajongers) die aan het werk willen komen. ChristenUnie-Kamerlid Ortega-Martijn wil dat werkgevers en werknemers in cao’s harde afspraken maken over het aantal Wajongers dat in dienst moet worden genomen. Ook wil ze jonggehandicapten in bedrijven ondersteunen via interne jobcoaches. „Die hebben veel beter zicht op de werkplek- en specifieke omstandigheden van deze jongeren dan externe begeleiders.”

Ortega-Martijn vroeg dinsdag ook aandacht voor de schuldenproblematiek van burgers. Zo wil ze dat alimentatieschulden worden opgenomen in het register van het BKR (Bureau Krediet Registratie). „Het gebeurt nu te vaak dat wanneer de rechter heeft beslist dat er alimentatie moet worden betaald, dat wordt nagelaten op grond van allerlei smoesjes. Kinderen mogen hiervan niet de dupe worden.”

Verder brak Ortega-Martijn dinsdag opnieuw een lans voor schooltijdbanen. Deze banen, die de mogelijkheid bieden om te werken tijdens de schooltijden van de kinderen, maken volgens haar een goede combinatie van arbeid en zorg mogelijk. „Veel mensen die nu niet aan de slag willen, zien dat met een schooltijdbaan wel zitten. Deze banen moeten daarom worden gestimuleerd en zichtbaar worden gemaakt in vacaturebanken.”

3. Wat wil de oppositie?
VVD-kamerlid Blok stelde dinsdag genoeglijk vast dat de spanning tussen migratie en sociale zekerheid sinds kort ook door het CDA wordt erkend. Blok pleitte al eerder voor de beperking van de rechten op een uitkering voor arbeidsmigranten uit onder meer Polen. „Vorig jaar kreeg ik hiervoor in een motie geen enkele steun. Ik incasseer mijn winst, maar wil ook van Donner horen wat we nu op dit terrein gaan doen.”

Blok haalde vandaag hard uit naar het UWV. Deze uitkeringsinstantie kan prima verdwijnen, meent hij. „In de toekomst zal langdurige werkloosheid door krapte op de arbeidsmarkt geen probleem meer zijn. Wat moeten we dan met grote organisaties als het UWV, waar maar liefst 14.000 mensen werken?” Volgens Blok kunnen de regelingen die het UWV verzorgt (voor arbeidsongeschiktheid, WW en Wajong), prima worden overgenomen door private verzekeraars en gemeenten.

Verder uitte Blok kritiek op de regeling voor tijdelijke werktijdverkorting, waarvan Donner maandag de voorwaarden bekendmaakte. Volgens Blok moet het hiervoor benodigde geld uit de scholingspotjes (o&o-fondsen) worden gehaald van werkgevers en werknemers. Ook vindt Blok dat aan werknemers die gebruikmaken van werktijdverkorting niet het volledige loon moet worden doorbetaald. „Er is dan geen enkele prikkel om een vacature elders te accepteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer