Reders pleiten voor blokkade Somalië
Tankerrederijen in de wereld hebben gisteren opgeroepen tot instelling van een militaire blokkade voor de kust van Somalië om te verhinderen dat piraten uitvaren om koopvaardijschepen te kapen.
Er is veel hardere actie, ook vanuit de lucht, nodig om de steeds brutaler optredende zeerovers in de Golf van Aden een halt toe te roepen, zegt directeur Peter Swift van Intertanko, een overkoepelende organisatie van tankerrederijen.De NAVO, die met vier oorlogsschepen in de Golf van Aden patrouilleert, sluit een blokkade voorlopig echter uit.
Dagelijks maken gemiddeld twintig tankers gebruik van de vaarroute door de Golf van Aden, maar om kapingen te voorkomen overwegen veel tankereigenaren hun schepen een grote omweg te laten maken om de zuidpunt van Afrika. Daardoor zouden de vervoerskosten met zo’n 30 procent stijgen, zeggen zij.
De leden van Intertanko bezitten samen 2900 tankers, ongeveer driekwart van de totale vloot. De organisatie is ertegen om koopvaardijschepen te bewapenen, omdat dat meer geweld kan uitlokken en bemanningsleden in gevaar kan brengen.
In plaats van te proberen de hele Golf van Aden te bewaken is het misschien een beter idee om schepen die uit Somalië vertrekken te onderscheppen door een blokkade rond Somalië in te stellen, zei Swift. Gezien de lengte van de Somalische kustlijn -3900 kilometer- is dat ook niet gemakkelijk, zei hij, maar „enkele onderscheppingen kunnen al effectief zijn.” Om een blokkade mogelijk te maken zou de nu al patrouillerende vloot volgens Swift meer moeten gaan samenwerken, worden uitgebreid en worden voorzien van een krachtiger mandaat.
Swift sprak met verslaggevers in de wandelgangen van een scheepvaartconferentie in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.
Behalve de vier NAVO-schepen patrouilleren op dit moment schepen van de in Bahrein gestationeerde 5e Vloot en fregatten van Rusland, India, Maleisië en Denemarken in de Golf van Aden.
NAVO-commandant John Craddock zei dat hij van de Verenigde Naties een mandaat heeft om schepen van het Wereldvoedselprogramma te escorteren en patrouilles te varen om kapingen te voorkomen. Op de vraag wat hij denkt van een Russisch voorstel om gezamenlijk de bolwerken van de piraten aan te vallen zei hij dat zoiets zijn mandaat ver te buiten gaat.
Alle betrokkenen zijn het er echter over eens dat het geen doen is om het grote gebied tegen de piraten te beschermen.
Noel Choong, hoofd van de afdeling piraterij van het Internationaal Maritiem Bureau in Kuala Lumpur, zei elke stap die kan verhinderen dat piraten van wal steken, te verwelkomen. Het is aan de internationale gemeenschap om te beslissen hoe een blokkade zijn beslag moet krijgen, zei hij.
NAVO-chef Jaap De Hoop Scheffer wees er maandag echter op dat de resoluties van de Verenigde Naties met betrekking tot de piraterij niet in dergelijke activiteiten voorzien. Wat de NAVO betreft is een blokkade op dit moment niet aan de orde, zei hij.