Wraking vertraagt proces SE Fireworks
De strafzaak tegen de twee directeuren van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede is vertraagd door wraking van het gerechtshof in Arnhem. De zogenoemde wrakingskamer in Arnhem oordeelde maandag dat de schijn zou kunnen zijn gewekt dat de raadsheren die het proces zouden voeren, bevooroordeeld zijn. Daarom moet er een nieuw hof worden samengesteld.
Advocaat J. Plasman van directeur Bakker verzocht vrijdag om ontbinding van het hof, omdat de rechters in een tussenarrest op 12 november aangaven dat er bij S.E. Fireworks ’zeer zwaar vuurwerk’ heeft gelegen. Plasman vond deze stelling voorbarig, omdat het hof nog moet onderzoeken wat er precies lag opgeslagen.
De wrakingskamer oordeelt dat „hoezeer ook niet bedoeld zal zijn om in het tussenarrest een eindoordeel te geven, de verdachte op grond van de gewraakte passage in redelijkheid wel vrees zou kunnen koesteren, dat de rechters voortijdig tot een overtuiging zijn gekomen in deze zaak.”
Door de wraking loopt niet alleen de strafzaak tegen de directeuren W. Pater en R. Bakker vertraging op, maar ook die tegen de vermeende brandstichter bij S.E. Fireworks A. de V… De V. is in augustus veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens de brandstichting op 13 mei 2000, die de vuurwerkramp tot gevolg had. De ramp kostte 22 mensen het leven en vaagde de hele woonwijk Roombeek in Enschede weg.
Het hof zou dinsdag beginnen met een bezoek aan de rampplek. Donderdag zou het college beginnen met het behandelen van het proces tegen De V. Alle zaken zouden door dezelfde drie rechters worden behandeld.
De advocaten van de directeuren zijn tevreden met de beslissing van de wrakingskamer. De raadsman van A. de V., A. Moszkowicz, was maandag niet bereikbaar voor commentaar.
De advocaat van Bakker, J. Plasman, vindt het „wel jammer dat alles nu langer gaat duren. Anderzijds biedt het uitstel mijn cliënt de mogelijkheid eventueel nieuwe feiten boven water te krijgen. Daar is hij altijd mee bezig geweest.”
G. Meijers, de advocaat van Pater, vindt de uitspraak „volkomen terecht.” Volgens hem heeft het hof er bij het begin van de behandeling van de zaak blijk van gegeven alleen oog te hebben voor de vraag of de beschuldigingen van het openbaar ministerie tegen de directeuren kan worden bewezen. „Al onze verzoeken om getuigen te horen, bedoeld om de zaak in een breder kader te plaatsen dan alleen de schuldvraag, zijn met dooddoeners afgewezen.”
De Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede (BSVE) is zeer ongelukkig met de uitkomst. „Het betekent een fikse vertraging voor de behandeling van het hoger beroep”, aldus voorzitter A. Vasse. Bovendien gaat het verwerkingsproces voor alle slachtoffers van de vuurwerkramp langer duren.
De belangenvereniging vreest ook problemen voor het aanvragen van een schadevergoeding voor de slachtoffers doordat ook het hoger beroep van De V. vertraging oploopt. „Namens de gedupeerden willen we een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat kan alleen als de claim binnen drie jaar na een delict is ingediend. Als het tegenzit, duurt het langer dan drie jaar voordat De V. definitief veroordeeld is.”
Meijers verwacht dat de behandeling van de zaken drie tot vier maanden vertraging oploopt. Daarnaast zal het voor het gerechtshof in Arnhem niet eenvoudig zijn drie andere rechters in stelling te brengen. Buiten de gewraakte kamer hebben zich al negen raadsheren van het hof op enig moment met de zaak bemoeid en dat maakt hen ongeschikt om de drie zaken te behandelen.