Kritiek op windpark bij Kampen en Hattem
Bewoners en natuurverenigingen maken bezwaar tegen de plannen voor twaalf windmolens tussen Hattem en Kampen. De raden van de twee gemeenten buigen zich vanavond over de komst van een windpark binnen hun gemeentegrenzen.
Een van de twee kleine windparken staan gepland in een nog aan te leggen bedrijventerrein bij knooppunt Hattemerbroek: zeven windturbines. In Kampen-Zuid in het verlengde hiervan komen er nog eens vijf.Het streven is om windparken te concentreren is kabinetsbeleid. „Dat kan bijvoorbeeld bij bedrijventerrein, bij industrieterreinen en langs al bestaande infrastructuur en snelwegen”, schreef minister Cramer recent in een opiniestuk in NRC Handelsblad.
Knooppunt Hattemerbroek lijkt zich dus prima te lenen voor de twee geplande windparken. „Daar denken wij anders over”, stelt Gerben Mensink van Natuur en Milieu Overijssel (NMO). Net als andere milieuorganisaties in het land worstelt ook NMO met het vraagstuk. „We zijn voor het opwekken van duurzame energie, maar we vinden dat je windmolens niet zomaar overal moet toestaan. In Overijssel bestaan drie voorkeurslocaties en daar moet je het bij laten.” Op deze locaties -Dedemsvaart-Zuid, Dalfserveld en tussen Zwolle en Staphorst- is de inbreuk op het landschap minder erg dan ten zuiden van Kampen, bij Hattemerbroek, stelt Mensink.
NMO wil dat windmolenparken worden geconcentreerd. In Overijssel zouden dan alleen op de drie voorkeurlocaties molens geplaatst mogen worden. „Het liefst zelfs grootschalige parken. Bij Kampen verstoren de windmolens de kleine zwaan te veel, een vogelsoort die op wereldschaal zeldzaam is. Deze foerageren en broeden langs de IJssel en de randmeren. Die molens komen daar precies tussenin te staan.”
Maar blijft er nog wel zo veel natuur over na de komst van de Hanzelijn en een industrieterrein? „Zwart-wit gezegd vernietigen deze windmolens het landschap. Een industrieterrein of spoorlijn zie je niet van kilometers afstand. Windmolens wel.” Zowel in Hattem als in Kampen roeren de inwoners zich. Recent kreeg de gemeente Kampen ruim 400 inspraakreacties te verwerken op het plan voor het windmolenpark Kampen-Zuid.
Toch lijkt het erop dat het Gelderse park met zijn zeven windmolens er gaat komen. Oldebroek is al akkoord en ook het college van Hattem vindt plaatsing een goed idee, blijkt uit stukken van deze gemeente.
Ook de Gelderse Milieu Federatie (GMF) ziet weinig argumenten tegen de komst van windmolens op Gelders grondgebied. De GMF is juist voor de komst van windmolens langs snelwegen en op bedrijventerreinen en zien de turbines als een belangrijke bijdrage aan de omslag naar een duurzame energievoorziening.
Volgens Bert van der Sluis, projectleider namens het bedrijf Prodeon dat de windmolens in Kampen wil bouwen, is het Nederlandse provinciale beleid nu eenmaal gericht op het plaatsen van meer windmolens. „De vijf turbines in Kampen voorzien in het jaarlijkse stroomverbruik van 9000 huishoudens. Dat is genoeg stroom voor grofweg de helft van Kampen.” Bovendien, zo stelt hij, is het percentage bezwaarmakers gering. „Het gaat maar om ongeveer 400 mensen, op een totaal van 50.000 inwoners in deze gemeente.”