Crisis eist wereldwijd honderdduizenden banen
De kredietcrisis en de economische teruggang eisen wereldwijd honderdduizenden banen. Bedrijven kwamen de afgelopen weken massaal met berichten over duizenden ontslagen.
In Nederland, waar het banenverlies vooralsnog beperkt is, waarschuwde voorzitter Jan Kamminga van werkgeversorganisatie FME-CWM voor ’massaontslag’ in de nabije toekomst.Een greep uit het nieuws van de afgelopen dagen: de Franse autofabrikant Peugeot-Citroën schrapt 2700 arbeidsplaatsen in Frankrijk. Bij Rolls-Royce, de Britse producent van vliegtuigmotoren, verdwijnen 2000 banen. De eveneens Britse distributeur van bouwmaterialen Wolsely kondigde 2300 nieuwe ontslagen aan, boven op de 15.000 banen die de afgelopen maanden al verloren gingen.
De grootste klappen komen nog steeds uit de Verenigde Staten. De bank Citigroup schrapt op korte termijn 50.000 banen om de crisis te boven te komen. Eerder dit jaar zette de bank ook al het mes in zijn personeelsbestand, waarbij 23.000 banen sneuvelden. Europese banken zijn ook lustig aan het afslanken. Royal Bank of Scotland haalt een streep door 3000 arbeidsplaatsen. De Japanse autofabrikanten Isuzu Motors en Mazda meldden donderdag ook al in totaal 2700 banen op te heffen.
In totaal zijn er volgens berekeningen van het Britse persbureau Reuters als gevolg van de economische en financiële problemen alleen al sinds september wereldwijd ruim 260.000 banen verloren gegaan.
In Nederland lijkt de situatie vooralsnog minder dramatisch. Slechts enkele bedrijven kondigden omvangrijke ontslagrondes aan, zoals chipfabrikant NXP, waar de komende jaren wereldwijd 4500 banen verloren gaan, waarvan circa 1300 in Nederland. De Telegraaf Media Groep (TMG) verwacht bijna 500 banen te schrappen.
Maar de voortekenen voor Nederland zijn niet gunstig. Kredietverzekeraar Atradius zei vorige week zo’n 20.000 bedrijven op de zwarte lijst te zetten, omdat ze door de kredietcrisis niet langer kredietwaardig genoeg zouden zijn. Jan Kamminga, die aan het hoofd staat van de brancheorganisatie voor de technisch-industriële sector, sprak dan ook van aankomende „massaontslagen” in Nederland. Volgens Kamminga zet de maatregel van Atradius „de bijl aan de exportpositie” van de industrie en moeten banken en de overheid snel greep krijgen op de crisis om de situatie niet erger te maken.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam donderdag met licht hogere werkloosheidscijfers over oktober, maar volgens econoom Michiel Vergeer van het CBS is er „nog steeds sprake van een krappe arbeidsmarkt in Nederland.” Wel tekent hij aan dat er nu „veel tekenen zijn dat de arbeidsmarkt de gevolgen ondervindt van de afname van de economische groei.”
Ook het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), dat donderdag een stijging van het aantal gemelde ontslagen bekendmaakte, is heel voorzichtig. Gemiddeld ging het dit jaar om 1000 ontslagen per maand. In oktober waren dat er 1300. Maar woordvoerder Frank Bartelds wil daar geen conclusies aan verbinden. „Het is te vroeg om echt een stijging van het aantal ontslagen te melden.”