Economie

„We zullen zien wat de melkprijs doet”

Meer zat er niet in. Volgens land- en tuinbouworganisatie LTO zitten er plus- en minpunten aan het akkoord dat de Europese ministers van Landbouw donderdag sloten.

ANP
21 November 2008 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 06:46

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is ronduit teleurgesteld en spreekt van landbouwmisvormingen in plaats van hervormingen. „We zullen zien wat de melkprijs doet.”NMV-voorzitter Peter ten Hoeve is absoluut niet blij met de afspraken. „Ze gaan geheel voorbij aan het marktdenken. De vraag is er niet, in elk geval niet tegen de prijs waar wij voor kunnen produceren, en toch laten ze nu meer produceren. We verzuipen straks in de melk. Ook wordt nu al de voet van een nieuwe boterberg aangelegd en die berg gaat alleen maar groeien.”

De bond bracht de zorgen eerder deze week al met een ludiek protest naar buiten. De grote vrees is dat verhoging van de melkproductie negatief uitpakt voor het inkomen van de melkveehouders. Groepen melkveehouders kwamen eerder dit jaar al in actie tegen de in hun ogen te lage melkprijs en blokkeerden melkfabrieken. De actie veroorzaakte tweespalt onder de naar schatting 20.000 melkveehouders die Nederland rijk is. Want ook niet-actievoerende boeren maken zich zorgen over de melkprijs. De meesten, zo’n 13.000, zijn aangesloten bij LTO.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat hoopt dat de gelederen gesloten blijven en dat de taferelen van dit voorjaar zich niet herhalen. „Ik zie boeren niet als lijdend voorwerp, maar als ondernemer op het platteland. Het gaat nu om ondernemersvisie.”

Ten Hoeve wil niet zeggen of er nieuwe acties op stapel staan. Wel vindt hij dat LTO de belangen van de melkveehouders niet goed behartigt. „Ik roep melkveehouders daarom op, op te zeggen bij LTO. Dit is geen belangenbehartiger meer. We zullen zien wat de prijs gaat doen. Maar van deze afspraken wordt de boer niet beter; alleen de industrie heeft er voordeel van.”

Maat had liever een hoger melkquotum gezien. Nu wordt vanaf volgend jaar jaarlijks een beetje meer melkproductie toegestaan, terwijl LTO liever in één keer wat meer had gezien. Dit is niet toegesneden op bedrijven die vooruit willen. Maar beter een half ei dan een lege dop, aldus Maat.

De LTO-voorman noemt het positief dat verantwoordelijk minister Verburg heeft aangegeven dat tussen 2010 en 2012 opnieuw de balans wordt opgemaakt. „We blijven hierover praten. Dit boek is nog niet gesloten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer