„Noodplan Brussel bijt begrotingsregels niet”
Het plan waarmee de Europese Commissie volgende week komt om de economie te stimuleren, zal niet in strijd zijn met de begrotingsregels van de EU.
Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft dat donderdag gezegd. Hij sprak van „tijdelijke, doelgerichte” maatregelen.Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken is met het noodplan een bedrag van 130 miljard euro gemoeid. Elke lidstaat zou 1 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) moeten investeren in het oppeppen van de economie. Voor Nederland zou dat neerkomen op 6 miljard euro.
Barroso wilde die cijfers niet bevestigen. Volgens hem is er nog geen akkoord over gesloten. Wel zei hij dat het de bedoeling is dat de lidstaten gecoördineerde acties ondernemen, toegesneden op hun eigen economische situatie. „We blijven binnen het stabiliteitspact, maar maken wel gebruik van de flexibiliteit daarvan”, aldus Barroso.
Het stabiliteitspact bepaalt dat de lidstaten een begrotingstekort mogen hebben van hooguit 3 procent van hun bbp. Sommige EU-landen, zoals Frankrijk, zitten daar dichtbij. Nederland heeft op dit moment een begrotingsoverschot.
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken reageerde donderdag voor Radio 1 terughoudend op het voornemen van de Europese Commissie. Hij wil strikt vasthouden aan de begrotingsregels. Bovendien vreest Verhagen dat de lidstaten geld steken in het behoud van werkgelegenheid in onrendabele sectoren. „Het gaat er niet om banen tijdelijk voor een jaar overeind te houden”, aldus Verhagen. Het kabinet bespreekt de Brusselse plannen vandaag.
Volgens Barroso brengt de Europese Commissie woensdag haar plan naar buiten. De EU-regeringsleiders zouden er dan tijdens hun reguliere top in december over moeten beslissen.