Buitenland

Cholera in Zimbabwe grijpt om zich heen

Cholera blijft in Zimbabwe slachtoffers maken. Gezondheidswerkers zijn woedend omdat deze ziekte eenvoudig kan worden bestreden. Woensdag werd een demonstratie van gezondheidszorgpersoneel door de politie verijdeld.

Van onze correspondent
20 November 2008 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 06:45
Cholera in Zimbabwe grijpt om zich heen. Foto EPA
Cholera in Zimbabwe grijpt om zich heen. Foto EPA

Volgens onafhankelijke hulporganisaties zijn de afgelopen weken 160 mensen overleden aan de gevolgen van cholera. Bij dat cijfer houden de organisaties geen rekening met de mensen die thuis sterven. De meeste ziekenhuizen in de hoofdstad en de rest van het land hebben de deuren gesloten, omdat zij geen geld hebben voor medicijnen en eenvoudige hulpmiddelen als handschoenen en pleisters. Ook kunnen zij hun personeel niet meer betalen.„Deze cholera-epidemie is veroorzaakt door menselijk feilen”, zei dokter Douglas Gwatidza, voorzitter van de Vereniging van Dokters voor Mensenrechten (ADHR), woensdag tegen journalisten in de hoofdstad.

Volgens hem proberen de paar gezondheidsinstellingen in het land die nog wel functioneren, manhaftig de epidemie onder controle te krijgen. Dat gaat echter ten koste van andere patiënten. „Dysenterie neemt toe en Zimbabwe zucht al onder een grote aidsepidemie.”

Dinsdag voorkwam de oproerpolitie dat enkele honderden gezondheidswerkers in Harare de straat opgingen om te demonstreren tegen de ineenstorting van de gezondheidszorg. Vijftig demonstranten zouden daarbij gewond geraakt zijn of klappen hebben gekregen. De demonstranten eisten meer medicijnen, betere werkomstandigheden en een hoger salaris, omdat zij van hun huidige maandsalaris nauwelijks een buskaartje zouden kunnen kopen.

Voordat president Robert Mugabe het land vanaf 2000 met zijn landhervormingspolitiek in een chaos veranderde, had Zimbabwe een van de beste gezondheidszorgsystemen van Afrika. Nu is er nergens geld voor. De meeste gezondheidswerkers van het land zijn geëmigreerd. De christelijke hulporganisatie World Vision bericht dat in haar kliniek in het grensstadje Beitbridge sinds afgelopen weekend 44 mensen zijn overleden aan cholera, inclusief 1 van haar stafleden. Beitbridge is een van de drukste grensovergangen naar Zuid-Afrika.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer