Economie VS lijkt zich uit dal te worstelen
In de VS wordt woensdag een reeks belangrijke cijfers bekendgemaakt. De verwachtingen zijn positief gestemd, na de meevallende cijfers van deze week. De vraag is of hiermee een einde is gekomen aan een lange reeks van zwakke resultaten. Stroeve is optimistisch, maar er dreigen gevaren.
Afgelopen week zette de AEX-index de weg omhoog weer in. Met name de technologieaandelen en de financiële waarden stegen fors. Maandag maakte Ahold onverwacht bekend dat het de dag erna de derde kwartaalresultaten zou publiceren en dat er een analistenpresentatie zou worden gehouden.
Het bericht zorgde voor de nodige speculaties omtrent een mogelijke winstwaarschuwing of het eventueel opstappen van topman Van der Hoeven. Nadat het aandeel maandag fors was gedaald, maakte het bedrijf dinsdag inderdaad bekend terug te komen op de eerder uitgesproken winstverwachting.
Donderdag presenteerde ING tijdens beurs de derde kwartaalresultaten. Gecorrigeerd voor een eenmalige buitengewone bate in het verzekeringsbedrijf en een eenmalige reorganisatielast bij de zakenbank, waren de resultaten slechter dan verwacht.
Collega Fortis rapporteerde gisteren een nettoresultaat dat slechter was dan getaxeerd. Vanwege een grote afboeking (1,7 miljard euro) op de aandelenportefeuille van het verzekeringsbedrijf rapporteerde Fortis een fors verlies.
Dinsdag zal Wessanen voor de eerste maal derde kwartaalcijfers publiceren. Stroeve taxeert een omzet van 679 miljoen euro. Donderdag maakt CSM de jaarcijfers over 2001/2002 bekend. De omzet zal naar verwachting met 1,5 procent dalen als gevolg van wisselkoerseffecten en desinvesteringen. Verder verwachten wij dat de onderneming aan de doelstelling van ten minste 10 procent groei van de winst per aandeel zal voldoen. Stroeve rekent op een nettowinst van 198 miljoen euro (+ 11,7 procent).
Een opwaartse herziening van de inflatie in de eurozone deed maandag weinig af aan de inmiddels sterke overtuiging op de financiële markten dat de ECB binnenkort zal overgaan tot renteverlaging.
Stroeve gaat uit van een renteverlaging door de ECB op 5 december. Behalve door de zwakke economische ontwikkeling zullen de inflatiecijfers voor de eurozone neerwaarts worden beïnvloed doordat prijsstijgingen in verband met de introductie van de euro vanaf 1 januari zullen ’wegvallen’.
De inflatie in de VS is nog steeds gematigd en geeft de Fed de ruimte om vast te houden aan het huidige zeer ruime monetaire beleid. Een lage inflatie brengt echter het risico met zich mee van een doorschieten naar deflatie, een fenomeen dat nog veel funester voor de economie is dan hoge inflatie.
Bij deflatie gaan schulden zwaarder wegen en de goedkoper wordende artikelen in de winkels leiden tot een zwakke of zelfs negatieve consumptiegroei. Daarnaast worden de winstmarges bij bedrijven vaak uitgehold doordat de (nominale) lonen niet meedalen met de prijzen. Dinsdag werden evenwel inflatiecijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat het deflatiegevaar niet erg groot is.
Woensdag wordt een lange reeks van macrocijfers in de VS uitgebracht. Grote vraag is nu of -als de marktverwachtingen uitkomen - hiermee (en met de meevallende cijfers van vorige week) een einde is gekomen aan de serie van zwakke conjunctuurcijfers van de afgelopen paar maanden en er weer gerekend mag worden op verder herstel.
Dit is in onze ogen het meest waarschijnlijke scenario, maar zoals de Oeso vorige week in haar halfjaarlijkse Economic Outlook aangaf, zijn er nog diverse risicofactoren: een hernieuwde terugval van de aandelenkoersen, een instortende woningmarkt in de VS, een scherpe waardedaling van de dollar en natuurlijk de situatie in het Midden-Oosten. Geen van deze factoren ziet Stroeve echter het komende jaar roet in het eten gooien.
Deze rubriek komt in samenwerking met Stroeve Effectenbank tot stand.