Economie

Delta Lloyd ziet niets in staatssteun

KAAPSTAD (ANP) – Delta Lloyd is een van de weinig overgebleven grote Nederlandse verzekeraars die geen staatssteun hebben gekregen. Het bedrijf wil dat ook helemaal niet. „Het is vrij duur en je krijgt er twee commissarissen bij", aldus financieel topman Peter Kok van Delta Lloyd vrijdag in een vraaggesprek met ANP. „We zijn vrije jongens".

14 November 2008 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 06:43

Bankverzekeraar SNS Reaal kreeg deze week een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro, nadat eerder ING en Aegon al werden voorzien van miljarden overheidsgeld. Op de leningen betalen de bedrijven een rente van 8,5 procent. Verder wijst de staat per bedrijf twee commissarissen aan en moeten bestuurders afzien van bonussen.Volgens Kok is de kapitaalbasis van Delta Lloyd zo goed, dat een geldinjectie niet nodig is. Verder zet hij kanttekeningen bij neveneffecten van de regelingen. Zo staat hij argwanend tegenover de gevolgen van een injectie in de markt. Hij wijst erop dat de beurskoers van SNS Reaal na de ingreep een val maakte.

Kok wil het liefst onafhankelijk blijven. „Wij kunnen in vrijheid besluiten nemen. Het is sterk als wij nu kunnen laten zien dat we dit op eigen kracht oplossen. Dat is een brokje power uitstralen".

De financieel topman heeft er wel moeite mee dat sommige financiële instellingen nu wel zijn gesteund en andere niet. „Er is een vertrouwenscrisis", legt hij uit. „De staatssteun is bedoeld om het vertrouwen op te krikken. Maar een onderneming die eerst zegt geen steun nodig te hebben en daar dan op terug komt, dat is moeilijk uit te leggen".

Liever had de topman gezien dat de Nederlandse overheid alle financiële instellingen had gedwongen gebruik te maken van steunmaatregelen, zoals de Amerikaanse regering dat bij banken heeft gedaan.

Dat Delta Lloyd het op eigen kracht prima redt, bewijst volgens Kok de koers die de verzekeraar de afgelopen jaren heeft uitgezet. Dat werpt volgens hem nu zijn vruchten af. „Drie jaar geleden hebben we complexe financiële producten, zoals cdo’s, uit onze portefeuille gehaald. Anderhalf jaar geleden hebben we de stormvlag gehesen. En terwijl nu iedereen in het putje kijkt, kijken wij alweer verder."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer