Yonne, een vergeten Frans pareltje

Duizenden Nederlanders razen jaarlijks over de Franse tolwegen naar het verre zuiden. Op naar de zon. Maar Frankrijk heeft meer parels, onontdekte parels. Zo’n aantrekkelijk streek ligt op een kleine twee uur ten zuidoosten van Parijs: Yonne. Een rustig gebied, waar niet veel Nederlanders komen, maar waar het goed toeven is.

W. G. Hulsman
22 November 2002 13:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:57
De Franse stad Auxerre aan de rivier de Yonne. De oude stad met zijn abdij ligt mooi tegen de helling. - Foto’s RD
De Franse stad Auxerre aan de rivier de Yonne. De oude stad met zijn abdij ligt mooi tegen de helling. - Foto’s RD

Yonne is een gebied met mooie, groene heuvels met bos en uitgestrekte akkerbouwbedrijven. Yonne wordt gekenmerkt door een zekere rust. Geen overvolle wegen, geen zwermen toeristen. Daardoor kan het voorkomen dat op een heerlijke zomerdag bij een mooi stuwmeertje tussen de stadjes St. Fargeau en Treigny een zee aan ruimte langs de oever is en slechts een enkele boot en surfplank op het water liggen.

In Auxerre, de hoofdplaats van de regio, is het drukker. Begrijpelijk, want Auxerre is een mooie, historische stad die rijk is aan monumenten. Vanaf de kant van de rivier de Yonne is dat het mooist te zien. De oude huizen liggen fraai tegen de helling. De kathedraal St. Etienne en de abdij St. Germain rijzen hoog boven de stad uit. Zij zijn de blikvangers.

Op de rivier liggen tal van boten voor de recreatievaart. De Yonne is een goed bevaarbare rivier die veel waterliefhebbers trekt. Ook uit het buitenland. Een deel van de Nederlanders die de regio aandoen, komt dan ook voor een vaarvakantie, vertelt Coralie Gachet van het toeristenbureau van Yonne.

Anderen pakken de fiets, want de rivier- en kanaaloevers nodigen uit om mooie rijwieltochten te maken. Auxerre kan daarvoor een goede uitvalbasis zijn. Een bezoek aan de stad hoort daar zeker bij.

Het eerste wat in de stad opvalt, zijn de vele vakwerkhuizen, in allerlei kleuren. Mede door de combinatie met rijk gevulde bloembakken doen de huizen aan Duitsland denken. Veelal goed onderhouden, nodigen ze fotografen uit tot het maken van bijzondere opnames.

Hoe Duits Auxerre ook mag lijken, het is een echt Frans stadje. En ’dus’ met tal van terrasjes. Daar is het ’s avonds goed dineren. Zeker wanneer de wijnen van Auxerre of de regio de maaltijd verfrissen. Vele wijngaarden omringden ooit de stad.

Voor de rest is het vooral historie wat de klok van Auxerre slaat, want de stad is oud. Het is jammer dat er zoveel autoverkeer in het centrum is, want anders zouden de historische schatten nog beter tot hun recht komen. Naast de gotische kathedraal en de eens zo rijke abdij, behoren de klokkentoren bij het centrale plein en de St. Pierre-kerk tot de belangrijke monumenten. Auxerre mag er zijn.

De bezoeker die de bijzonderheden van de stad wil zien, krijgt een gratis gids: een lijn over straat die de wandelaar overal langs brengt. Gecombineerd met een gidsje van de plaatselijke toeristeninformatie -dat haar kantoor aan de rivierkade heeft- gaat dat soepel.

Pontigny
Liefhebbers van de bouwkunst zouden de regio Yonne onrecht aandoen als ze niet even Pontingy -iets ten noorden van Auxerre- zouden bezoeken. Niet dat het plaatsje zelf veel voorstelt, maar zijn abdijkerk is zeldzaam puur. Hier huizen al eeuwen de Cisterciënzers in een complex dat tot een van de hoogtepunten van de vroege Franse gotiek wordt gerekend. Het is het enig bewaarde kloostercomplex van de orde in Europa dat na de Franse Revolutie overeind is gebleven.

Het valt de eigenaars niet mee om het abdijcomplex in goede staat te houden. Dat is te zien, maar wie de kerk binnenstapt, komt -misschien wel door dat achterstallig onderhoud- onder de indruk van de ruimte en haar oorspronkelijkheid. Omdat in het achterste deel van de kerk geen stoelen of banken staan, laat de crèmekleurige ruimte zich is zijn meest originele vorm bewonderen. Het is rooms en dubbel rooms, maar de bouwkunst mag er zijn.

Ten zuiden van Auxerre liggen ook een paar mooie plaatsjes. Als eerste komt Toucy in het oog. Vooral orgelliefhebbers moeten daar even stoppen vanwege het eeuwenoude instrument dat er staat en nog steeds wordt gebruikt.

Iets verder naar het zuiden ligt St. Fargeau. Een stadje dat vooral op vrijdagmorgen erg gezellig is door zijn levensmiddelenmarkt.

Fraai kasteel
St. Fargeau is echter met name bekend geworden door zijn nu fraaie kasteel dat sinds begin jaren ’80 door de nieuwe eigenaar weer helemaal is opgeknapt. Tot 1968 was het kasteel particulier bewoond. Tegenwoordig zijn het vooral toeristen die door de gangen en zalen dwalen. Het leuke van een bezoek aan dit kasteel is dat de bezoeker ook mag komen waar dat in de meeste kastelen juist niet mag: de enorme zolders en een stuk kelder. Tijdens de rondleiding laat een gids een groot deel zien van de grote houten dak- en torenconstructies. Leerzaam en ook spannend voor kinderen. Dat geldt ook voor de nabijgelegen boerderij, waar alles is zoals het lang geleden was.

Op vrijdag- en zaterdagavonden in de zomer wordt bij het kasteel in een groot klank- en lichtspel de geschiedenis van het kasteel nagespeeld. Helaas is de toelichting alleen Franstalig, het spektakel is er echter niet minder om.

Het kasteel van St. Fargeau is niet het enige van de regio. Nee, er staan er velen. Soms verscholen, soms particulier, soms geopend.

Ze verschillen in ouderdom en daarmee in vorm. Heel oud is het niet te bezichtigen donjon dat hoog boven de daken van St. Sauveur-en-Puisaye uitsteekt. Jonger is het kasteel van Ratilly daar vlakbij. Het kasteel van St. Fargeau behoort helemaal tot een jonge generatie. Dat is nu meer een kasteel-slot.

Yonne-gangers die meer over de bouw van kastelen willen weten, moeten zeker Guédelon aandoen. In de bossen niet ver van St. Fargeau wordt geheel volgens de middeleeuwse bouwtechnieken en zonder hedendaagse hulpmiddelen een 12e-eeuws kasteel nagebouwd. Een zeer leerzame attractie, waar de bezoekers zich even eeuwen terug in de tijd wanen.

Natuurpark
Natuurliefhebbers die in de buurt van St. Fargeau zijn, zullen het eenvoudige, maar mooie wildpark van Boutissaint aandoen. De route daar naartoe voert langs bovendien langs een heerlijk rustig stuwmeertje -het reservoir van Bourdon- waar de te hoge bloeddruk van arbeidzamen direct een beter niveau aanneemt.

Meer natuur is te vinden in het wat verder weggelegen Morvan-natuurreservaat. Dat park ligt een drie kwartier ten zuidoosten van Auxerre en is gericht op recreatie en toerisme in de buitenlucht.

De regio Yonne is vanuit Nederland goed bereikbaar. Een prettige route is de snelweg die van het Noord-Franse Arras afbuigt naar Reims. Een stad die vanwege zijn kathedraal het bezoeken waard is. Een mooie onderbreking van de reis. Vandaar loopt de snelweg verder naar Troyes.

Een veel drukkere route loopt via de ringweg van Parijs. Deze vraagt meer concentratie van de automobilist en kaartlezer, maar even de Franse hoofdstad binnenwippen, is natuurlijk wel aantrekkelijk.

Meer informatie over Yonne: Maison de la France, 0900-1122332 (0,45 euro p.m.), www.fransverkeersbureau.nl, www.tourisme-yonne.com,

www.chateau-de-st-fargeau.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer