Buitenland

Rebellen: Geen bestand in Darfur

Een belangrijke rebellengroep in de onrustige West-Sudanese regio Darfur heeft woensdag meteen een bestand verworpen dat door de regering was afgekondigd. De Sudanese president Omar al Bashir was kort daarvoor verrassend met een staakt-het-vuren gekomen, dat met onmiddellijke ingang van kracht werd.

Buitenlandredactie
13 November 2008 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 06:43
De Sudanese president Omar al Bashir. Foto EPA
De Sudanese president Omar al Bashir. Foto EPA

Volgens de opstandelingen van de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid (JEM), is de regering helemaal niet van plan de wapens neer te leggen. Ook waarnemers denken dat het bestand mogelijk deel uitmaakt van een poging van Bashir om internationale gerechtelijke stappen tegen hem te voorkomen. Een staakt-het-vuren zou de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties milder kunnen stemmen.Een onderbevelhebber zei niet te stoppen met vechten „tot een akkoord is bereikt waarin de macht en de rijkdommen in Sudan evenwichtiger worden verdeeld.”

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wil Bashir aanklagen wegens genocide en oorlogsmisdaden in Darfur. In april 2007 vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen Ahmed Haroun, een minister in de Sudanese regering, en tegen Ali Kushayb, een leider van de beruchte Arabische Janjaweedmilitie, wegens oorlogsmisdaden in Darfur.

Bashir kondigde in het verleden ook al bestanden af die steeds op niets uitliepen. Ook woensdag riep hij de rebellengroeperingen op zich te ontwapenen. Bashir beloofde dat de regering milities in Darfur zal ontwapenen. Hij doelde hoogstwaarschijnlijk op de gewelddadige Janjaweed. De militie brandt dorpen plat en vermoordt op grote schaal mensen.

Bashir kondigde het staakt-het-vuren af op aanraden van het door de regering gesteunde initiatief van de Sudanese Bevolking (SPI), een platform van mensen uit de regering en de oppositie. De rebellengroepen, die ook onderling ernstig verdeeld zijn, boycotten het forum echter.

Het conflict in Darfur brak in 2003 uit toen rebellen de regering ervan beschuldigden de Arabische nomaden in het gebied, dat zo groot is als Frankrijk, te bevoordelen boven de zwarte boerenbevolking. Tussen beide groepen waren al langer spanningen over water en land. De rebellen namen de wapens op. Sudan sloeg keihard terug en zette het regeringsleger in.

Door het conflict zijn volgens schattingen van VN-functionarissen al circa 300.000 mensen omgekomen. De regering spreekt van 10.000 doden. Zeker 2,5 miljoen mensen sloegen op de vlucht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer