Donner denkt over ruimere inzet kortere werktijd
Minister Donner (Sociale Zaken) bekijkt of hij de regeling voor werktijdverkorting kan openstellen voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de kredietcrisis.
Dat zei Donner woensdag in Nijkerk tijdens een bijeenkomst van de brancheorganisatie FME-CWM voor technische en industriële bedrijven.De CDA-bewindsman wees erop dat de huidige regeling voor werktijdverkorting is bedoeld voor bijzondere situaties, zoals de vuurwerkramp, waarbij wordt verwacht dat bedrijven te maken hebben met een tijdelijke dip. Werknemers krijgen tijdelijk een WW-uitkering, zodat werkgevers door de moeilijke tijd worden geloodsd zonder dat ze personeel hoeven te ontslaan.
Voorzitter Kamminga van de FME-CWM, die heeft aangedrongen op een verruiming van de regeling, was tevreden over de toezegging van Donner. Kamminga stelde dat de minister „duidelijk snapt dat er wat moet gebeuren.” Hij hoopt dinsdag tijdens het topoverleg tussen het kabinet, werkgevers en vakbonden uitsluitsel te krijgen van de bewindsman.
Donner benadrukte, zoals hij eerder deed, dat werktijdverkorting niet bedoeld is om kwakkelende bedrijven in langdurige economische ontwikkelingen overeind te houden met WW- gelden. Dat zou de concurrentieverhoudingen verstoren en uiteindelijk richt het grotere schade aan.
Nu moeten bedrijven aantonen dat de omzet door onvoorziene omstandigheden met 20 procent is gekelderd en dat minimaal twee weken lang. De minister onderzoekt of deze eis aangescherpt kan worden voor slachtoffers van de kredietcrisis, om te voorkomen dat straks „gewoon” kwakkelende bedrijven worden geholpen.
Bovendien wil de minister ervoor waken mensen langdurig in de WW te stoppen, omdat ook nu veel werkgevers moeite hebben voldoende geschikt personeel te vinden. Daarom dienen bedrijven die een beroep doen op de werktijdverkorting volgens hem te investeren in scholing van hun mensen voor het geval zij toch op straat komen te staan. Zo moeten ze beter inzetbaar worden voor de vele onvervulbare vacatures die er nu zijn.
Ook heeft Donner het Centrum voor Werk en Inkomen en uitkeringsinstituut UWV gevraagd zogeheten mobiliteitscentra op te zetten, zoals eerder in Limburg is gebeurd na grote ontslagrondes bij onder meer autofabrikant NedCar. In die centra kan per regio worden bekeken hoe werkgevers die overtollig personeel kwijt moeten, kunnen samenwerken met bedrijven die juist werknemers zoeken.
url verwijzing web (u689(refdag.nl/kredietcrisis.