Kamer wenst helderheid crisisaanpak
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de wijze waarop negatieve gevolgen van de kredietcrisis op de economie worden opgevangen.
Het kabinet overlegt volgende week met werkgevers en de vakbeweging om dreigend banenverlies en terugvallende omzetten in het bedrijfsleven het hoofd te bieden. Ook wordt een top georganiseerd met gemeenten erbij, omdat in de regio vooral manieren bedacht moeten worden om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en te houden.SP-fractievoorzitter Kant wenste graag nog voor het overleg een debat te houden in de Kamer, maar kreeg daarvoor de handen niet op elkaar. Vooral regeringspartijen CDA en PvdA willen eerst afwachten wat het topoverleg oplevert. Daarop stelde VVD-Kamerlid Weekers voor om morgen aan de hand van de brief van het kabinet te bepalen of nog snel een overleg nodig is.
Werkgevers en vakbonden hebben er bij het kabinet op aangedrongen om onder meer de regeling voor werktijdverkorting aan te passen. Daardoor zouden werknemers tijdelijk een WW-uitkering kunnen krijgen om bedrijven door deze moeilijke tijd heen te loodsen zonder dat ze personeel hoeven te ontslaan.
Maar minister Donner (Sociale Zaken) benadrukte eerder al dat de werktijdverkorting bedoeld is voor bedrijven die plotseling te maken hebben met een terugval in de productie, maar snel een herstel van de vraag verwachten en hun personeel weer hard nodig hebben. De regeling is volgens hem niet bedoeld om bedrijven op een langere termijn bij economische ontwikkelingen te steunen met WW-gelden.
Het zou volgens Donner bovendien jammer zijn als mensen langdurig in de WW terechtkomen, terwijl nu ook veel werkgevers moeite hebben om voldoende geschikt personeel te vinden en kampen met onvervulbare vacatures. Daarom hoopt hij volgende week in een overleg met sociale partners en gemeenten af te spreken dat in de regio wordt bekeken hoe werkgevers die overtollig personeel kwijt moeten, kunnen samenwerken met bedrijven die juist werknemers zoeken.
De kredietcrisis laat de Nederlandse economie niet onberoerd. Een groot aantal maatschappelijke organisaties heeft, met verwijzing naar de kredietcrisis, de afgelopen weken plannen gepresenteerd voor ondersteuning van burgers of bedrijven.
Minister Bos van Financiën liet zich gisteren ontvallen „met enige achterdocht” te kijken naar alle voorstellen die het kabinet momenteel krijgt om te hulp te schieten bij het opvangen van de gevolgen van de financiële crisis. „Het is te vroeg om grootscheeps de geldbuidel te trekken”, aldus Bos. Hij wees erop dat door de kredietcrisis de schatkist alleen maar minder gevuld raakt, waardoor het niet voor de hand ligt nu extra geld uit te geven.