Geen piercing of hoofddoek voor agent
DEN HAAG – Minster Ter Horst vindt dat politieagenten geen hoofddoekjes, piercings, oorbellen of zichtbare tatoeages mogen dragen.
Het kabinet bespreekt vrijdag een voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken over kledingvoorschriften voor de politie. Ingewijden hebben berichtgeving van RTL Nieuws hierover bevestigd.De politie moet volgens Ter Horst onpartijdig en neutraal overkomen en gezag uitstralen. Religieuze symbolen zoals hoofddoekjes, keppeltjes en kruisjes voldoen niet aan die onpartijdigheid, vindt de bewindsvrouw. Bovendien moeten agenten veilig hun werk kunnen doen. Sommige sieraden kunnen daarbij gevaarlijk in de weg zitten, bijvoorbeeld als het tot een gevecht komt.
De kledingvoorschriften van de politie zijn momenteel nog onduidelijk over de toelaatbaarheid van geloofsuitingen en sieraden. Volgens artikel 49 van de Politiewet bepaalt de minister van Binnenlandse Zaken de kledingvoorschriften voor de politiesector.
De bestaande ”Kledingregeling voor de politie” dateert van maart 1994. De regels daarin hebben uitsluitend betrekking op het uniform van de politieambtenaar; er staat niets in over combinaties met uitingen van levensstijl of godsdienstige overtuigingen.
Een meerderheid in de Tweede Kamer gaf vorig jaar al aan dat agenten met hoofddoekjes onwenselijk zijn. De minister beloofde toen te zullen werken aan nieuwe kledingvoorschriften voor de politie.
Ter Horst had eerder al de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) om advies gevraagd. Die oordeelde dat het dragen van hoofddoekjes en keppeltjes alleen mag worden verboden als daar sterke argumenten voor zijn. Kledingvoorschriften die ervoor zorgen dat de politie neutraal overkomt, kunnen leiden tot uitsluiting van agenten op basis van hun geloof, stelde de CGB.
De politiebonden reageren teleurgesteld. Zij vinden het voorstel van Ter Horst overbodig en betuttelend. Volgens hen kan de minister zich beter bezighouden met de vraag hoe de politiekorpsen hun kwaliteit kunnen bewaren. De politiebonden maken zich grote zorgen om de aangekondigde bezuiniging van 100 miljoen euro.
Onlangs schreven de ondernemingsraden van de politie in een brandbrief aan Ter Horst dat agenten op straat het „zorgwekkend druk” hebben, mede door administratieve taken. De politiekorpsen zeggen dat ze moeite hebben om hun begroting sluitend te krijgen zonder te snijden in de belangrijkste taken.