Kroongetuige Milosevic-proces achter gesloten deuren
Het Joegoslavië-Tribunaal heeft de kroongetuige van de aanklagers in het Kroatië-gedeelte van het Milosevic-proces donderdag de meeste tijd achter gesloten deuren gehoord. Dit gebeurt voornamelijk om de identiteit van deze voormalige Kroatisch-Servische toppoliticus, aangeduid als getuige C-061, te beschermen.
De aanklagers van het tribunaal willen de schuld van Milosevic aantonen met de hulp van zogeheten ’insider-getuigen’ die uit de school klappen over wat de machthebbers achter gesloten deuren besloten. C-061 heeft naar eigen zeggen tientallen ontmoetingen met de toenmalige president van Servië gehad.
Als die ontmoetingen ter sprake komen en het dus interessant wordt, wordt het publiek steeds weer buitengesloten, tot grote frustratie van de bij het tribunaal aanwezige pers. De journalisten moeten het doen met de openbare gedeeltes van het proces die soms maar enkele seconden duren.
Uit die openbare gedeeltes van de getuigenis, die inmiddels haar vierde dag is ingegaan, blijkt dat C-061 een van de gangbare hypotheses over de balkanoorlogen in de jaren ’90 steunt: Milosevic wilde en plande het uiteenvallen van het oude, grotere Joegoslavië en de afsplitsing van Slovenië en Kroatië. Tevens steunde hij het verzet daartegen van de in die deelrepublieken levende Serviërs die aansluiting zochten bij een Groot-Servië.
Milosevic was in die lezing de facto opperbevelhebber van het Joegoslavische leger, ook al was hij formeel slechts president van de deelrepubliek Servië. Belgrado, waar Milosevic de dienst uitmaakte, stuurde het leger van de Kroatische Serviërs aan. Dat pleegde oorlogsmisdaden om de Kroatische burgers te verdrijven uit de gebieden die de Serviërs voor zichzelf wilden hebben.
Volgens een rechterlijk bevel mag de naam van C-061 niet worden genoemd, ook al denken vooral journalisten uit ex-Joegoslavië zeker te weten wie hij is. De VN-aanklagers vinden C-061 zo belangrijk dat zij bereid zijn af te zien van veertien andere geplande getuigen, als zij meer tijd voor de ondervraging van hem krijgen; zes dagen in plaats van de geplande vier.