Koelcel van fruitteler gevaar voor verstikking
Fruittelers gaan te achteloos om met de gevaren van koelcellen. Daardoor lopen werknemers het risico door verstikking om het leven te komen.
Uit een onderzoek dat de Arbeidsinspectie maandag publiceerde blijkt dat meer dan de helft van de zestien onderzochte bedrijven de zaken niet op orde hebben. Vijf bedrijven werden stilgelegd.Aanleiding voor het onderzoek was de dood van twee Polen die vorig jaar stikten in de zuurstofarme koelcellen. Om na de oogst de rijping van appels en peren stop te zetten, verlagen de fruittelers kunstmatig het zuurstofgehalte in de bewaarcellen. Voor mensen is deze atmosfeer levensgevaarlijk.
Daarom gelden strenge regels om iedereen die niks in de koelcellen te zoeken heeft, er weg te houden. Bij het nemen van monsters moeten de telers ook strenge veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
Volgend jaar gaat de Arbeidsinspectie bekijken of de fruitbedrijven hun leven gebeterd hebben.