Binnenland

Zeeuwse bomen krijgen eigen paspoort

Medewerkers van waterschap Zeeuws-Vlaanderen brengen in het buitengebied via de nieuwste technieken 50.000 bomen in kaart.

Van onze correspondent
7 November 2008 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 06:41

Anne-Marie de Kok en Sven Sandifort, gediplomeerde boomveiligheidscontroleurs, zijn sinds deze zomer vrijwel dagelijks op pad. Ze hebben inmiddels 10.000 bomen van dit unieke project geïnspecteerd en geregistreerd. Zo krijgt elke boom in het Zeeuws-Vlaams poldergebied via een geavanceerd computersysteem een eigen paspoort. „Dit doen we in het kader van de wettelijke zorgplicht. In de wet is vastgelegd dat elke eigenaar verantwoordelijk is voor zijn boom. We bekijken in welke staat een boom verkeert. Het veiligheidsaspect weegt het zwaarst. Voor oude bomen die langs een drukke weg staan is de controle één keer per jaar noodzakelijk. Voor jonge bomen geldt een termijn van vijf jaar”, vertelt Anne-Marie de Kok, terwijl ze met een hamertje tegen een oude populier tikt.„Elke houtsoort heeft een eigen geluid”, vertelt ze. Haar collega hanteert de prikstok. Met deze hulpmiddelen kunnen ze houtrot meten en holle plekken lokaliseren.

Waterschap Zeeuws-Vlaanderen behoort tot de zes waterschappen in Nederland die naast het waterbeheer ook het wegenbeheer en de beplanting voor hun rekening nemen.

De natuurliefhebbers zijn blij met het computerprogramma, dat alle bomen tot in de details registreert. Van boomsoort, plantjaar, groeifase en boomhoogte tot gevaarzetting en conditie van de boom. „Met een druk op de knop kunnen we alle risicobomen in beeld brengen”, verzekert Sandifort. Zo worden de bomen onderzocht op zwamaantasting, dood hout of misvormde takken. Alle gegevens worden ingevoerd in het systeem. Als de boom in een slechte staat verkeert, wordt er meteen actie ondernomen.

Ze zijn tot nu toe geen excessen tegengekomen. „We controleren gemiddeld 200 bomen per dag”, zegt Sandifort. „We bekijken elke boom vanaf de grond tot aan de top en lopen eromheen. We trekken nogal de aandacht van toeristen. Ze vragen vaak of we schaapjes aan het tellen zijn”, glimlacht De Kok.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer