Politiek

Lof om aandacht voor relatietherapie

„Bijzonder gelukkig” met de aandacht voor relatietherapie. Helemaal niet gelukkig met de denigrerende opmerkingen over de spruitjeslucht van de jaren vijftig.

Binnenlandredactie
4 November 2008 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 06:40
Minister Rouvoet krijgt complimenten voor de aandacht in de gezinsnota voor relatietherapie. Foto ANP
Minister Rouvoet krijgt complimenten voor de aandacht in de gezinsnota voor relatietherapie. Foto ANP

De reactie van hulpverleningsinstelling Eleos op de gezinsnota van minister Rouvoet is tweeledig. „Als er in het gezin, als hoeksteen van de samenleving, iets fout gaat, heeft dat een domino-effect”, zegt woordvoerder M. Catsburg. „Dat zien we in de jeugdproblematiek. Ook al hebben scheidende ouders vaak best oog voor hun kinderen, toch zijn die kinderen er de dupe van. Vroegtijdige hulp bij relatieproblemen kan heel heilzaam zijn; het is goed dat de mogelijkheden daarvoor beter onder de aandacht worden gebracht. Mensen modderen vaak te lang door in een patroon waarin ze niet meer met elkaar communiceren. Relatietherapie kan een terugkeer van vertrouwen en liefde bewerkstelligen.”Twijfels heeft de Eleoswoordvoerder bij het eventueel verplichten van therapie. „Beide partners moeten ten volle bereid zijn keihard aan hun huwelijk te werken. Het is de vraag of daarvan sprake is als therapie verplicht wordt. Het grijpt ook wel erg in in de persoonlijke levenssfeer.”

„Storend” noemt Catsburg „de stemmingmakerij over terugkeer van de spruitjeslucht uit de jaren vijftig. Men lijkt de ogen te sluiten voor de negatieve gevolgen die latere ontwikkelingen, zoals de individualisering, hebben gehad. De verworven individuele vrijheden lijken onaantastbaar, ongeacht de negatieve gevolgen.”

Ook woordvoerster N. Hegeman van jeugdzorginstelling SGJ noemt de aandacht voor het vroegtijdig aanpakken van huwelijks- en gezinsproblemen positief. „Onder onze cliënten zien we welke negatieve gevolgen die problemen voor kinderen kunnen hebben. De laatste jaren is er binnen de jeugdzorg meer aandacht voor preventie.”

Eleosgezinstherapeut J. J. Pols vult aan dat over relatietherapie vaak nogal wat vooroordelen bestaan. „Helpt dat nou? zegt men dan. Uit cijfers van De Keerkring, een instelling die vaak behoorlijk ernstige problematiek behandelt, blijkt echter dat meer dan de helft van de cliënten tevreden weggaat. Dat zijn duidelijke gegevens. Opvallend is echter dat veel mensen die scheiden deze hulpverlening niet overwegen. Ik kreeg pas thuis een man over de vloer die gescheiden was. Hij kwam erachter dat ik gezinstherapeut ben. Verwonderd vroeg hij wat mijn werk is. Hij had er nooit van gehoord.”

Ouders komen ook met steeds meer vragen over de opvoeding, constateert Hegeman. „We zien voor instellingen als de SGJ een taak om hun daarin een helpende hand te bieden. Daarom is het goed dat ook de Centra voor Jeugd en Gezin zich daarmee gaan bezighouden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer