Binnenland

AZG uit bezorgdheid over vermiste medewerker

Artsen zonder Grenzen (AzG) roept donorlanden op het lot van verdwenen hulpverleners niet te vergeten wanneer zij humanitaire hulp aan de regio Dagestan, Ingoesjetië en Tsjetsjenië toewijzen. De hulporganisatie probeert op allerlei manieren druk uit te oefenen op internationale organisaties, regeringen en de Russische autoriteiten om de ontvoering van AzG-medewerker Arjan Erkel tot een goed einde te brengen.

ANP
20 November 2002 15:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

Erkel, algemeen coördinator voor Artsen zonder Grenzen (AzG) in de Russische deelrepubliek Dagestan, wordt nu al honderd dagen vermist. Gewapende mannen ontvoerden de AzG-medewerker in de plaats Machatsjkala. AzG en Erkels familie hebben nog altijd geen informatie over zijn verblijfplaats, het motief voor zijn ontvoering of wie verantwoordelijk is.

De hulporganisatie heeft inmiddels diverse kanalen aangeboord om achter de verblijfplaats van Erkel te komen. Details kan de voorlichtster niet geven „omdat we niet kunnen inschatten in hoeverre dat de ontwikkelingen rondom Arjan kan schaden”. AzG probeert bij elke ontmoeting met de Russische autoriteiten en andere gezaghebbende organisaties de verdwijning van Arjan Erkel op de agenda te zetten.

Volgens de woordvoerster is de regio Dagestan, Ingoesjetië en Tsjetsjenië berucht om zijn ontvoeringen. „Het hoort daar bij de manier van leven van de inwoners.” Tegenwoordig zijn steeds vaker hulpverleners het slachtoffer. Dat heeft een dramatisch effect op de algemene hulpverlening in de gebieden.

AzG stopte na de ontvoering van Erkel direct alle hulpverlening in de regio. Uiteindelijk besloot de organisatie in september deze weer te hervatten in Ingoesjetië omdat de duizenden inwoners niet langer meer zonder medische en humanitaire hulp konden. Het hulpprogramma in Dagestan en Tsjetsjenië ligt vooralsnog stil.

Behalve Erkel wordt ook het hoofd van de Russische hulporganisatie Droezjba Nina Davidovitsj sinds deze zomer vermist. Vorige week nog ontvoerden onbekenden twee lokale medewerkers van het Rode Kruis. Zij zijn echter enkele dagen later vrijgelaten.

„Er zijn dus ook ontvoeringen die goed aflopen”, zegt de woordvoerster. Ze is echter bezorgd dat er nog helemaal geen contact is geweest met de kidnappers, maar het is volgens haar niet ongebruikelijk dat de ontvoerders lange tijd niets van zich laten horen. Anderhalf jaar geleden kwam de AzG-coördinator in Tsjetsjenië na 25 dagen vrij, zonder dat er maar ook enig contact was geweest met de kidnappers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer