Europarlement wil vaccinatie bij mkz
Een uitbraak van mond- en klauwzeer (mkz) moet in de toekomst worden bestreden met vaccinatie. Hierdoor hoeven minder dieren te worden geruimd.
De Tijdelijke Commissie voor mkz van het Europees Parlement werd het woensdag hierover eens. Als de besmettelijke dierziekte uitbreekt, moeten alle dieren in een omtrek van enkele kilometers van de besmettingshaard worden gevaccineerd. Deze zogenoemde ringvaccinatie moet plaatsvinden met een speciaal markervaccin. Dit vaccin zorgt voor een onderscheid tussen ingeënte en werkelijk besmette dieren. Op deze wijze kan een massale ruiming van dieren bij een mkz-uitbraak worden voorkomen. Vorig jaar zijn tijdens een mkz-crisis in Engeland een paar miljoen dieren en in Nederland 200.000 dieren vernietigd om de epidemie te bedwingen.
Tevens pleit het Parlement voor een betere bescherming van de buitengrenzen van de Europese Unie, om import van zieke dieren tegen te gaan. Douane en veterinaire diensten moeten daartoe beter worden uitgerust. Ingeval ringvaccinatie nodig is om ziekteverspreiding tegen te gaan, gaat in het getroffen gebied een exportverbod voor dierlijke producten gelden van drie maanden. Vlees van ingeënte dieren zou in de eigen regio moeten worden verkocht, maar zo mogelijk in de gehele Unie.
De liberale fractie in het europarlement pleit ervoor om hiertoe een dialoog te beginnen met de verwerkende industrie en de supermarkten. Ook zijn de liberalen van mening dat de Unie het onderzoek naar verbetering van markervaccins moet blijven steunen. Dat geldt eveneens voor research van testmethoden. Daarnaast pleit deze fractie voor het instellen van Europese verzekeringssystemen voor kostenbestrijding van mkz. Nu betalen boeren in sommige landen mee, terwijl de overheid in andere landen alle kosten dekt.
Het is de bedoeling dat het rapport van de Tijdelijke Commissie volgende maand in het Europees Parlement wordt besproken. Naar verwachting zal het dan worden overgenomen. De Europese Commissie zit op dezelfde lijn. Zij wil de regels aanpassen om een ringvaccinatie mogelijk te maken. In 1992 werd een algehele preventieve vaccinatie tegen mkz in de EU afgeschaft in verband met de hoge kosten en omdat sommige landen buiten de EU vlees van gevaccineerde dieren weigeren te importeren.