Vergoeding bij ontslag omlaag
Werknemers op gevorderde leeftijd met een aardig salaris gaan er met de nieuwe kantonrechtersformule bij ontslag stevig op achteruit.
De Kring van Kantonrechters besloot donderdag de formule te verfijnen.De Vakcentrale voor Middengroepen en Hoger Personeel (MHP) reageert scherp op de wijziging. De schijn ontstaat dat de kantonrechters politiek bedrijven, zegt voorzitter Richard Steenborg van de MHP. „Ook wordt het besluit genomen in een periode waarin steeds meer werknemers onzeker zijn over hun baan, vanwege de dreigende economische recessie.”
Volgens de huidige formule wordt de vergoeding bij ontslag berekend door het aantal dienstjaren te vermenigvuldigen met het brutomaandsalaris en met een factor waarin de bijzondere omstandigheden van het geval zijn uitgedrukt in een cijfer. Daarbij tellen de dienstjaren tot de leeftijd van 40 jaar voor één maandsalaris, van 40 tot 50 jaar voor anderhalf maandsalaris en vanaf 50 jaar voor twee.
De Kring van Kantonrechters heeft die formule verfijnd. Dienstjaren tot 35 jaar tellen voor een half, van 35 tot 45 jaar voor één, van 45 tot 55 jaar voor anderhalf en vanaf 55 jaar voor twee maandsalarissen. Daarmee willen ze aansluiting zoeken bij de verbeterde arbeidsmarktpositie van jongeren, met behoud van bescherming van de oudere werknemer.
Vakorganisatie RMU is ongelukkig met het moment waarop de kantonrechters met de wijziging naar buiten komen. „Dit gelet op het broze evenwicht tussen sociale partners en kabinet op het ontslagdossier”, stelt Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de RMU. „Er zijn in het najaarsakkoord afspraken gemaakt die in de kern het ontslagrecht niet hebben aangetast, maar er kwam een maximering. Nu komen de kantonrechters met een duidelijke versobering van de ontslagvergoeding.”
Het voorstel leidt ertoe dat het gat tussen de vergoeding voor jonge werknemers en die voor oudere werknemers substantieel wordt vergroot, stelt Baggerman. „Dit zal de arbeidsmarktpositie van oudere werknemers verder verslechteren.” Ook het CDA vreest dat werkgevers huiveriger worden om oudere werknemers in dienst te nemen.
De werkgevers zijn „voorzichtig positief”, zoals een woordvoerder van VNO-NCW het uitdrukt.