Vmbo-leerling wordt aka
Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent. Kortweg: aka. Het is een nieuwe mogelijkheid voor leerlingen uit het praktijkonderwijs (pro) en het vmbo om met een diploma de arbeidsmarkt op te gaan.
Woensdag zaten de eerste aka-leerlingen uit het reformatorisch onderwijs op het pluche: in de bestuurskamer van het Hoornbeeck College in Amersfoort had de startbijeenkomst van hun opleiding plaats. Een mbo-opleiding die op de vmbo-scholen verzorgd wordt.Leerlingen uit het praktijkonderwijs (pro) gingen tot op heden zonder diploma de arbeidsmarkt op en dat gold ook voor een aantal andere vmbo-leerlingen, met name uit het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo), zegt projectleider A. Flier van Driestar educatief. Voor deze groep jongeren heeft de overheid de afgelopen jaren een 1- à 2-jarige mbo-opleiding ontwikkeld tot arbeidsmarktgekwalificeerd assistent.
Maximaal
De Jacobus Fruytier Scholengemeenschap, het Wartburg College en het Calvijn College bieden de opleiding inmiddels aan, de andere reformatorische middelbare scholen denken mee en haken mogelijk in de toekomst aan. De opleiding is in samenwerking met het Hoornbeeck College ontwikkeld.
De nieuwe niveau 1 mbo-opleiding bestaat volgens Flier hoofdzakelijk uit individuele leertrajecten: per leerling wordt bekeken wat zijn vaardigheden en interesses zijn. „Zo hopen we de mogelijkheden van de leerling maximaal te benutten. In de grote steden wordt het aka-traject vaak gebruikt om randgroepleerlingen een arbeidsritme en sociale vaardigheden bij te brengen. Ook voor andere leerlingen biedt de opleiding echter mogelijkheden. Het is onze zorg jongeren die voorheen zonder diploma uitstroomden, een zodanige opleiding aan te bieden dat ook zij met een diploma van school gaan, zodat ze beter op de toekomst zijn voorbereid.”
Vijf Fruytierleerlingen vertelden gistermiddag wat ze inmiddels leerden: samenwerken, met andere mensen omgaan, presenteren. En ze doen praktijkkennis op. Lianne Beunk en Anne van den Noort zetten zich bij de verzorging en in de keuken van Huize Maranatha in Rijssen in. Aad van der Starre loopt stage bij Albert Heijn, Marieke van de Craats bij verzorgingstehuis De Stolpe in Harskamp. Chiel Hardeman doet ervaring op als orderpicker bij het notenbedrijf Deli Nuts, maar wil voor motorfietstechnicus gaan leren.
Een of meer dagdelen per week gaan ze naar de pro- of vmbo-school. Daarnaast worden ze begeleid op hun stageplaats.
Emotionele waarde
Met de nieuwe opleiding wordt voortijdige schooluitval tegengegaan, zegt directielid dr. W. Fieret van het Hoornbeeck College, dat de kwaliteit van de nieuwe mbo-opleiding bewaakt en de examencijfers vaststelt.
Het aka-traject past volgens directielid C. Giljam van het Calvijn College ook binnen het maatwerk dat een school wil geven en bij het zoeken van passend onderwijs voor elke leerling. „Het is de uitdaging voor het reformatorisch onderwijs om in elke regio een zo breed mogelijk zorgaanbod te creëren, zeker ook omdat de leerlingen anders naar een school met een andere signatuur moeten. De mogelijkheden van een school zijn echter niet onbegrensd. Hoeveel kosten maak je voor zo’n kleine groep leerlingen? Veel leerlingen uit het praktijkonderwijs vinden gemakkelijk werk; is een diploma dan wel nodig?”
Desondanks besloot de school met het aka-traject te beginnen. „Een diploma geeft meer mogelijkheden en heeft voor de leerlingen een grote emotionele waarde. Al doe je het maar voor drie of vier leerlingen per jaar, het is toch de moeite waard.”