Financiële crisis treft ook TNT
De financiële crisis treft post- en pakketbezorger TNT zowel direct als indirect.
TNT heeft niet alleen last van de verzwakkende economie, maar moet volgend jaar mogelijk ook 75 miljoen euro in zijn eigen pensioenfonds pompen om de dekkingsgraad op peil te houden.Dat maakte TNT maandag bekend bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. Die kwamen uit onder de gemiddelde verwachting van analisten. Eerder deze maand gaf het bedrijf al een winstwaarschuwing voor zijn internationale pakjesdivisie.
TNT boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 113 miljoen euro, bijna een derde lager dan een jaar geleden. De omzet steeg licht, van 2,65 miljard naar 2,69 miljard euro. De winst voor rente en belastingen (ebit) daalde van 258 miljoen naar 209 miljoen euro.
Door de malaise op de effectenmarkten ziet het pensioenfonds van TNT zijn dekkingsgraad in oktober zakken tot onder de 105 procent. Vorige week meldde het nog dat de dekkingsgraad eind september 115 procent was. TNT is verplicht bij te springen als de kapitaalbuffer van het fonds op het huidige niveau blijft. Hoeveel, is afhankelijk van de verdere marktontwikkelingen.
Sinds de verdieping van de internationale financiële crisis in september en oktober heeft TNT de vraag naar pakketvervoer per vliegtuig flink zien teruglopen. Het bedrijf verwacht dat de marktomstandigheden ook de rest van het jaar onder druk zullen staan en heeft de groeiverwachtingen voor zijn binnenlandse en Europese pakjesactiviteiten dan ook verlaagd.
De postbezorging had geen last van economische tegenwind. De omzet en winst waren in lijn met de eigen verwachtingen. Ook de pakketactiviteiten in opkomende markten, zoals China, India en Brazilië, blijven zich volgens TNT goed ontwikkelen, hoewel de groei dit jaar waarschijnlijk licht lager uitvalt dan geraamd.