Binnenland

Koenders naar Jemen

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vertrekt maandag voor een driedaags werkbezoek naar Jemen. Hij zal zich daar onder meer op de hoogte laten stellen van de gevolgen van de overstromingen die het land momenteel treffen.

ANP
27 October 2008 06:36Gewijzigd op 14 November 2020 06:36
SURINAME - Minister van Ontwikkelingssamenwerking Koenders op bezoek bij het Moiwana monument tijdens zijn werkbezoek aan Suriname. Foto ANP
SURINAME - Minister van Ontwikkelingssamenwerking Koenders op bezoek bij het Moiwana monument tijdens zijn werkbezoek aan Suriname. Foto ANP

Vooral de zuidoostelijke provincies Hadramaut en Mahara zijn zwaar getroffen door het noodweer in de regio. Meer dan zestig mensen zijn overleden en honderden woningen zijn vernietigd. Inmiddels wordt geprobeerd om met helikopters tenten, medicijnen en andere noodgoederen naar het gebied te brengen, dat door de modderstromen niet per weg te bereiken is.De historische hoogbouw in woestijnstad Shibam, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, wordt bedreigd. De stad, met zo’n 20.000 inwoners, is volledig geïsoleerd en kampt met elektricteit- en drinkwaterproblemen.

Inmiddels heeft Jemen een internationaal hulpverzoek laten uitgaan.

Het bezoek van Koenders staat in het teken van dertig jaar betrekkingen tussen Nederland en het streng islamitische land, dat jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro ontwikkelingsgeld van Nederland ontvangt.

Jemen is een van de armste en minst ontwikkelde landen van de wereld. Het scoort slecht op internationale ranglijsten over de staat van het onderwijs, de gezondheidszorg, veilige watervoorzieningen, de positie van vrouwen, mensenrechten en persvrijheid.

De regering in de hoofdstad Sanaa heeft bovendien te kampen met rebellie en geweld in het voormalige onafhankelijke noorden, tribale onrust in het zuidoosten en een toestroom van Somalische vluchtelingen langs de kust.

Daarnaast hebben er aanslagen plaatsgehad op de Amerikaanse en Italiaanse ambassade, op medewerkers van oliemaatschappijen en op toeristen. Waarnemers spreken van een groei van het aantal al-Qaeda-aanhangers in de regio. De vader van Osama bin Laden is geboren in het momenteel door overstromingen getroffen Hadramaut. Aangenomen wordt dat al dan niet aan al-Qaeda gelieerde fundamentalisten zich vooral in afgelegen provincies ophouden. De Jemenitische regering is sinds de aanslagen van 11 september 2001 een partner in de strijd tegen het internationaal terrorisme, maar heeft weinig grip op deze gebieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer