Binnenland

In de voetsporen van de geallieerden

Oktober 1944. Muisstil sluipt een lange slinger geallieerde soldaten door de Renkumse bossen. Op de vlucht naar veilig gebied. Morgen treedt een groep wandelaars voor de 25e keer in hun voetsporen.

24 October 2008 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 06:36
EDE – Evert van de Weerd uit Ede nam 25 jaar geleden het initiatief voor een wandeltocht ter herinnering aan de Pegasusoperatie uit 1944. „Onder de bevolking was hier weinig over bekend. Terwijl het toch de grootste ontsnappingsoperatie van de Tweede Were
EDE – Evert van de Weerd uit Ede nam 25 jaar geleden het initiatief voor een wandeltocht ter herinnering aan de Pegasusoperatie uit 1944. „Onder de bevolking was hier weinig over bekend. Terwijl het toch de grootste ontsnappingsoperatie van de Tweede Were

Job van den Bent (84) uit Amstelveen was een van de verzetsstrijders die betrokken waren bij operatie Pegasus. Samen met zijn collega’s haalde hij Engelse piloten op vanuit hun onderduikadres en bracht ze naar restaurant Nol in ’t Bosch in Wageningen. Daar loodste hij de mannen, gehuld in burgerkleding, naar een verzamelplek in het bos waar ze hun militair tenue weer aan konden trekken. „Als je als geallieerde werd ontdekt door de Duitsers liep je het risico van krijgsgevangenschap. Voor een burger was dat de fusillade.”Rond 21.00 uur ’s avonds begon de 3 kilometer lange tocht door de Renkumse bossen en de uiterwaarden richting de Rijnoever. Daar pikten Amerikanen de mannen met boten op. „Alle ramen waren verduisterd, er scheen geen maan, dus het was pikdonker”, herinnert Van den Bent zich. Of hij bang was? „Ik was twintig en voelde geen angst. Iedereen kon wat overkomen, behalve mij, dacht ik.”

De gebeurtenissen waren 25 jaar geleden voor historicus Evert van de Weerd en VVV-directeur Peer Sips aanleiding om een wandeltocht te organiseren ter herinnering aan de gebeurtenissen uit 1944. Van de Weerd: „In Londen stuitte ik in een archief op veel gegevens over de Pegasusoperatie. In Nederland was er onder de bevolking weinig over bekend. Terwijl het toch de grootste ontsnappingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog is geweest. Na een gesprek met een ambtenaar kregen we het voor elkaar om jaarlijks de vluchtroute te wandelen.”

Wandelaars lopen vanaf Lunteren via restaurant Nol in ’t Bosch in Wageningen naar het museum Verbindingsdienst in Ede. Daar is dit jaar een tentoonstelling ingericht over operatie Pegasus. Onder andere is de officiële bestellijst te zien van de Engelse majoor Hibbert waarin hij vraagt om onder andere munitie, wapens, brillen en sigaretten voor de geallieerden. Ook een verzetskrant en een lijst met deelnemers aan de operatie maakt deel uit van de collectie. Een grote plaats is ingeruimd voor de koeriersters. „Zij waren van wezenlijk belang voor het slagen van de operatie. Hun rol wordt vaak onderschat”, aldus Van Seters van het museum.

Van de Weerd rekent morgen op zo’n 2500 deelnemers. „Dit is het maximale aantal, want we hebben slechts dertig oude legervoertuigen tot onze beschikking die de wandelaars ophalen bij het museum en weer naar de startplek brengen.”

Van de Bent zal er morgen niet bij zijn. „Ik heb de wandeling al een keer gelopen. Toen medewandelaars erachter kwamen dat ik betrokken ben geweest bij operatie Pegasus, moest ik handtekeningen uitdelen. Dit jaar zie ik het vanwege mijn gezondheid niet zitten om mee te doen.”

www.wandelenopdeveluwe.nl voor meer informatie over de Pegasustocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer