Economie

Financieringstekort in Duitsland loopt hard op

Het financieringstekort van Duitsland komt dit jaar niet uit op 21,1 miljard euro, maar op 34,6 miljard. Dit blijkt uit de aanvullende begroting voor dit jaar waarover het Duitse kabinet deze week een besluit neemt. Het tekort is daarmee groter dan de overheidsinvesteringen, die 25 miljard euro bedragen.

DPA
18 November 2002 14:11Gewijzigd op 13 November 2020 23:57

In de begroting voor volgend jaar is voorzien in een financieringstekort van 18,9 miljard euro. Dat was eerder 15,5 miljard euro. Dit is gistermorgen in regeringskringen in Berlijn bevestigd. De regeringscoalitie had er zondag over overlegd.

Om de tekorten niet te veel te laten oplopen, heeft Hans Eichel, minister van Financiën, voorgesteld om winst op de verkoop van waardepapieren en onroerend goed te belasten met 15 procent. Er is al weken een discussie gaande over een dergelijke belasting. Met zijn voorstel wil Eichel tegemoetkomen aan de kritiek op eerdere plannen om de heffing even hoog te maken als de tarieven voor de inkomstenbelasting.

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, uitte maandag scherpe kritiek op de winstbelasting op effecten en onroerend goed. Vooral bedrijven die hun kapitaal willen versterken met de uitgifte van aandelen, zullen er schade van ondervinden. Over het algemeen zullen de plannen de investeringen negatief beïnvloeden en zo de perspectieven voor de langere termijn verslechteren.

De kritiek van de Bundesbank is een slechte zaak voor de regering-Schröder. Die ligt al onder vuur van het bedrijfsleven wegens haar belastingplannen. De Bundesbank had nog meer slecht nieuws voor de overheid. De bank gaat ervan uit dat volgend jaar, net als dit jaar, het tekort op de begroting boven de 3 procent van het bruto nationaal product zal komen, tenzij er fors wordt bespaard.

De bank acht het stabiliteitspact van de Europese Unie, waarin de norm van 3 procent voor de eurolanden is vervat, voldoende flexibel om er ook in economisch zwakke tijden mee uit te weg te kunnen. Nu de economie maar matig groeit, krijgt een aantal eurolanden problemen met de begrotingsnorm. Alleen landen die in het verleden hun financiën onvoldoende hebben aangepakt, krijgen die problemen, aldus de Bundesbank.

De economie van de Bondsrepubliek is in het derde kwartaal met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal dit jaar lag de groei op 0,3 procent. Volgens de centrale bank zijn die groeipercentages onvoldoende om de arbeidsmarkt in het juiste spoor te krijgen.

De BdB, de Duitse vereniging van banken, liet maandag weten dat de economie van de Bondsrepubliek eind dit jaar tot stilstand zal komen. De vereniging wijt dat voor een deel aan het regeringsbeleid, dat het vertrouwen van het bedrijfsleven ondermijnt. De hoop op een snel herstel is misplaatst. Duitsland kan alleen groeien als de wereldeconomie aantrekt, aldus de bankenvereniging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer