Happy Shrimp in de problemen
De eens bejubelde garnalenkwekerij Happy Shrimp Farm op de Maasvlakte zit in de problemen. Het bedrijf leed in de eerste drie jaar van zijn bestaan een verlies van 600.000 euro. Een van de directeuren is op non-actief gesteld.
De Happy Shrimp Farm is gevestigd op het uiterste puntje van Nederland, de altijd winderige Maasvlakte bij Rotterdam.Tussen de duinen en de torenhoge windmolens staan witte kassen. Vanbuiten is niet te zien wat er binnen gebeurt. Honden moeten nieuwsgierigen op afstand houden.
Sinds 2006 kweekt de Happy Shrimp Farm zijn tropische garnalen op de Maasvlakte met behulp van de restwarmte uit de naastgelegen energiecentrale van E.ON.
De 24 bassins van de garnalenkwekerij, die in totaal 6 miljoen liter zout zeewater bevatten, zien jaarlijks 30.000 kilo garnalen voorbijkomen.
De larfjes van de gamba’s worden gekocht in Florida, waarvandaan ze met 20.000 soortgenoten in een box naar Nederland worden gevlogen.
Bij Happy Shrimp acclimatiseren ze eerst zes weken in de grote watertanks. Dan zijn ze klaar om het bassin met water van 30 graden in te gaan, waar ze in zeven maanden uitgroeien tot volwassen exemplaren.
Jarenlang is de garnalenkwekerij bejubeld. Het idee leek een gouden greep: tropische garnalen vanaf de Hollandse Maasvlakte. Er hoeft geen kotter voor uit te varen. Duurzaam was het modewoord. De onderneming kreeg verschillende subsidies en werd genomineerd voor innovatieprijzen.
Onlangs berichtte Het Financieele Dagblad over de dramatische bedrijfseconomische situatie op de kwekerij. Het verlies is opgelopen tot 600.000 euro, de grootte van de garnaal valt tegen en de wekelijkse streefoogst van 600 kilo wordt bij lange na niet gehaald.
Exclusieve afnemer van de garnalen is Schmidt Zeevis uit Rotterdam. De firma laat weten na drie jaar nog niets te hebben verdiend aan de garnalen en alleen nog maar kosten te hebben gemaakt.
Gilbert Curtessi, bedenker, oprichter en directeur van de Happy Shrimp Farm, zegt dat zijn compagnon Bas Greiner verantwoordelijk is voor de problemen. Hij zou de bassins verkeerd hebben ingericht. Greiner is op non-actief gezet.
Het complete productieproces, van het uitzetten van larven tot de levering van de volwassen garnalen, duurt ongeveer zeven maanden. Het hoogseizoen voor de afzet van garnalen is de periode voor Kerst. Vorig jaar viste Happy Shrimp achter het net.
Dit jaar gaat het volgens Curtessi beter, maar blijft de productie achter bij het plan. Van de voorziene 600 kilo verse garnalen per week, wordt gemiddeld ruim de helft gehaald.
Het aanstaande kerstseizoen moet de klapper worden. Curtessi: „We hebben begin 2008 veel larven ingekocht voor de feestmaand december. De garnalen ontwikkelen zich goed en we verwachten met een grotere decemberoogst een deel van het aanloopverlies te verlagen.” Voor volgend jaar verwacht Curtessi meer verbetering.
Visserijbioloog en kenner van de garnalenkweek Dolf Boddeke is vanaf de start kritisch geweest over de Happy Shrimp Farm. In het blad Visserijnieuws zei hij: „Dit kostbare, kleren-van-de-keizerdebacle had door een vakkundige beoordeling van de projectaanvraag voorkomen kunnen worden.”